* Fotoğraf: Arşiv / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
301 madencinin öldüğü Soma Katliamı davasında kendi verdiği kararı bozan Yargıtay 12. Dairesi, madenin sahibi Can Gürkan‘ın da aralarında bulunduğu dört sanığa bu kez “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istedi.
Daire, dört ay önce sanıklara “olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama” suçundan ceza verilmesine hükmetmişti.
TIKLAYIN - Soma Davasında Gerekçeli Karar: "Can Gürkan Ocaktaki Riskleri Biliyordu"
Bu sırada 12. Ceza Dairesi’nin beş kişilik heyetinden üçü değiştirildi. Başkan Ahmet Er ve üye hakim Nadir Güngündeş koltuğunu korurken, eski Adalet Bakanı ve Müsteşarı Kenan İpek, eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu ve eski Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı olmak üzere üç yeni hakim heyete katıldı.
Yeni heyet ikiye karşı üç oyla önceki kararı bozdu. Kararda, Can Gürkan’a “bilinçli taksirle” ceza verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca sanıkların infaz yasasından yararlandırılmasına hükmedildi.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi Soma Katliamı hakkında daha önce vermiş olduğu “olası kastla insan öldürme” kararını bozdu. Yargıtay C. Başsavcılığı tarafından yapılan itiraz üzerine sanıkların “bilinçli taksirle” öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine karar verdi.
— Sosyal Hukuk (@sosyalhukuk) January 27, 2021
En fazla 22 yıl hapis cezası alacak
Kararı Sözcü’ye değerlendiren Soma davasının avukatı Murat Kemal Gündüz, bu durumda Can Gürkan’a en fazla 22 yıl kadar ceza verilebileceğini, bunda da infaz yasası ve diğer indirimlerin olacağını söyledi:
“Bu Yargıtay’a açık müdahaledir. Üç bürokrat, yargı üyesi ile değiştirilmiş. İktidar işverenlere diyor ki, istediğiniz kadar işçi öldürebilirsiniz. Verirsiniz para cezasını, kurtulursunuz.”
TIKLAYIN - AYM'den, Soma İçin "Yaşam Hakkı İhlali" Kararı
Ne olmuştu?
Manisa’da, Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından işletilen Eynez Maden Ocağı’nda 14 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetti.
İş cinayetinin 13 Nisan 2015’te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan davası, yerel mahkemede 11 Temmuz 2018'de sonuçlandı. Heyet, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a "taksirle insan öldürmekten" 15 yıl hapis cezası ve madencilik işinden 3 yıl süreyle men verdi.
Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy hakkında ise 15 ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezasına hükmedildi.
Tutuksuz sanıklardan dokuz kişi için de hapis cezası kararı veren heyet, şirket sahibi Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında ise beraat kararı verdi.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 19 Nisan 2019 tarihli kararında Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde bulurken Soma'daki madenin patronu Can Gürkan’ı tahliye etti.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. Bozma kararında Can Gürkan’ın yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadan ve iş güvenliği önlemleri almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği belirtildi. Üretim zorlaması olarak adlandırılan kusurlu hareketin bizzat Gürkan tarafından alınan karar, verilen talimat ve oluşturulan işletme politikasının sonucunda meydana geldiği ifade edildi.
Bu çerçevede Gürkan, Doğru, Çelik ve Adalı’nın 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama suçlarından ceza verilmesi gerektiği vurgulandı. İki Yargıtay savcısı, bu kararın bozularak taksirle ölüme neden olmaktan ceza verilmesi isteyince dosya Yargıtay 12. Dairesi’ne gönderildi. (TP)