* Fotoğraf: ÇHD
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Manisa, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamıyla ilgili davada mahkeme kararını açıkladı.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin kendi verdiği kararı bozmasının ardından yeniden görülen davanın bugünkü 4. Duruşmasında Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezasına hükmetti.
Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi, bilirkişi raporlarında acil eylem planı yöneticisi olarak tespit edilen Haluk Evinç beraat etti.
Maden mühendisleri Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu hakkında 12'şer yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.
Duruşmaya tutuksuz sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan SEBGİS aracılığıyla katılırken diğer sanıklar katılmadı.
Sanıkların hiçbiri tutuklanmadı.
Aileler karara tepki gösterdi.
Soma maden katliam davasında karardan sonra aileler açıklama yapıyor:
— Sosyal Haklar Derneği (@sosyalhaklar) June 16, 2021
"Biz adalet arıyoruz. Şimdi birileri çıkıp siz para aldınız, AK Parti'ye oy verdiniz diyecek. Biz sadece adalet aradık. 301 kişi için adalet aradık." #SomaİçinAdalet pic.twitter.com/E8RBWaw4jj
Soma maden katliam davasında karardan sonra aileler açıklama yapıyor:
— Sosyal Haklar Derneği (@sosyalhaklar) June 16, 2021
"Ben ölürüm benim torunum bu davanın peşinde. Bu dava burada bitmez." #SomaİçinAdalet pic.twitter.com/3aIf5HiGDb
"Dosyanın tek tutuklusu avukat Kozağaçlı"
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) “Bu karar dosyadaki talimat ve müdahalelerin sonucunda verilmiş, yok hükmünde bir karardır” açıklamasını yaptı:
“7 yıldır adalet aranan bu mahkeme önünde aileler hırpalandı, avukatlar sürüklendi, gözaltına alındı. Avukat Selçuk Kozağaçlı tutuklandığında ona sorulan sorulardan biri Soma idi.
“Bugün ise değiştirilen heyetler, Yargıtay'da dosyaya atanan bürokratlar bu katliama tekrar ortak oldu. 301 maden işçisinin katledildiği bir olayda verilen bu karar, katliam günü kundakta olan işçi çocuklarının yüzüne okunmaya çalışıldı.
“Bu karar sermayenin ve siyasal iktidarın mahkeme salonlarındaki gölgesinin en büyük örneğidir. Bu dosyanın tek tutuklusu dosyanın avukatıdır.”
TIKLAYIN - AYM'den, Soma İçin "Yaşam Hakkı İhlali" Kararı
TIKLAYIN - Soma Davasında Gerekçeli Karar: "Can Gürkan Ocaktaki Riskleri Biliyordu"
Ne olmuştu?
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların "bilinçli taksirle öldürme" suçundan değil, 301 kez "olası kastla öldürme" ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti.
Bu karar, başta iş kazasının yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılması demekti.
Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak'ta 12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti.
İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi'nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.
12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.
Yeni karara göre, sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç en fazla 22 yıl hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.
Yargıtay'ın ikinci bozma kararının ardından davanın ilk duruşması 13 Nisan'da görüldü. Bugün de mahkeme kararını açıkladı. (AS)