* Fotoğraflar: Salih Barlık, Turgay Duyar / AA
Soma davasının 10. duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkeme dünkü duruşmada menfaat çatışması olabileceği sebebiyle sanıklara ayrı avukat seçmeleri için bugüne kadar süre vermişti, sanıklar avukat tutmak için biraz daha süre isteyince dava 18 Ağustos’a bırakıldı.
Tutukluluk “vicdanını sızlattı”
Bugünkü duruşmada, sanıklar avukat bulmak için ek süre talep etti. Cumhuriyet Başsavcısı mütalaasında ek süre taleplerini kabul etti, tutuklu sekiz sanığın tutukluluk hallerinin devamını istedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Aytaç Ballı sanıklara diyecekleri olup olmadığını sordu. Tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan tahliyesini talep etti. Gürkan’ın avukatlarından Kadir Çekin’in tahliye talebi sırasında söyledikleri ailelerin tepkisini çekti:
“Kamuoyu baskısından dolayı işin kolayına kaçarak müvekkilim tutuklu. Gerekçede neden tutuklu olduğu açık olarak belirtilmeliydi. Sadece yönetim kurulu başkanı diye tutukluluğunun devamı hukukçu olarak vicdanımı sızlatıyor.”
Bu sözlere madenci yakınları tepki gösterdi, salonda arbede yaşanınca duruşmaya ara verildi. Duruşma iki ay sonraya bırakılırken mahkeme tutuklu sanıkların tahliye talebini de reddetti.
Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen, 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede sekizi tutuklu 45 sanık yargılanıyor. Bugün ikisi tutuklu 19 sanığın beş avukatı istifa etti.
“Geç ama doğru karar”
Duruşma çıkışı müşteki avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı açıklama yaptı:
“Mahkemenin başlangıçta eksik de olsa nihai olarak doğru bir karar verdiği kanaatindeyiz. Geçen celsede bir tablo sunduk ve bu ilişkileri anlattık. ‘Bu avukatlık ilişkisi böyle sürdüğü sürece kişilerin serbestçe konuşması, sorumluluğu olan amirlerini suçlaması yahut çalışmaya devam ettikleri şirketin patronu hakkında beyanda bulunması mümkün değil’ dedik. Mahkeme nihayet geç de olsa bu celse periyodunun başında talebimizi kabul etti. Menfaat çatışması nedeniyle ayrılmasına karar verdi. Son derece isabetli bir karardır.”
Kozağaçlı’nın ardından konuşan avukat Can Atalay da, duruşmaya gelen aile sayısında azalma olduğunu ve bu azalmanın yargılama sürecini doğrudan etkileyeceğini belirtti:
“Arkamızda parasıyla puluyla, devlet desteğiyle koskoca bir şirket var. Bu şirketin karşısında kendi iradeleriyle örgütlenen aileler var. Bu ailelerin iradesinin parçası olmak, onlara destek olmak durumundayız. Avukatlar olarak ilan ediyoruz; gerekirse Bergama’da, Kınık’ta ve Soma’da köy köy ailelerin buraya katılmasının önündeki tüm engelleri kaldırmak için dolaşacağız, dertleşeceğiz.” (AS)