Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın 15. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Tutuksuz sanıklardan emniyet vardiya mühendisi Yalçın Erdoğan, üretim yapılmayan iş cinayetinin olduğu Eynez ocağında şu anda yer üstünde emniyet mühendisi göreviyle çalıştığı bilgisini verdi.
Erdoğan, acil durum eylem planındaki görevinden haberdar olmadığını belirtti.
Kazanın olduğu gün kurtarma çalışmalarında yer aldığını söyleyen Erdoğan, ancak ocağa girdikten sonra ekipmanında olması gereken zehirli gazları tutan madde bulunmaması nedeniyle çıkmak zorunda kaldığını belirtti.
Erdoğan, tahlisiye ekibi veya tüm işçilerin katılımıyla bir tatbikat düzenlenmediğini ifade etti.
Tutuksuz sanıklardan emniyet vardiya mühendisi Necati Karadeniz, 2012 yılından bu yana ocakta çalıştığını, şu anda da Eynez ocağında çalışmaya devam ettiği bilgisini verdi.
Sensörü bilmiyorduk
Karadeniz, iş cinayetinin ardından TÜBİTAK'tan gelen kayıtlarla el sensörlerinin ısı ölçer özelliği bulunduğunu öğrendiğini belirtti ve "Son dönemde ocakta ısı artışı hissedip amirlerime bildirmiştim" dedi.
Sanıklardan emniyet vardiya mühendisi Coşkun Derici, 3 aydır görev yaptığı işletmede, denetlemek amacıyla ocağa inen herhangi TKİ görevlisiyle karşılaşmadığını söyledi.
Duruşmaya, öğle arası verildi.
Tutuksuz sanıklardan emniyet vardiya mühendisi Erdem Canbaz, el sensörlerinin sıcaklık ölçümü yaptığını olayın ardından hazırlanan TÜBİTAK raporlarını okuyunca öğrendiğini, ancak ortam sıcaklığı uygun olmasa kendisinin de ocakta çalışamayacağını ifade etti.
Canbaz, işe girdiğinde verilen gaz maskesinin bakımının, çalıştığı sürede yapılmadığını dile getirdi.
Gaz izleme personeli Ozan Sezer, "Karbonmonoksitin 50 PPM'yi geçmesinin yasal sınır olduğunu ve bu sınır geçilince durumun kontrol edilmesi gerektiği dışında bir şey öğretmediler, herhangi eğitim almadım" diye konuştu. Aynı görevde bulunan Batuhan Ünlüyol da Ozan Sezer ile aynı doğrultuda ifade verdi.
İş güvenliğinden sorumlu vardiya mühendisi Ergün Yılmaz da seyyar sensörlerin ısı ölçümü yaptığını bilmediğini kaydetti. Yılmaz, maden içinde basınç ölçümü yapan cihaz da bulunmadığını söyledi.
Salondaki madenci yakınları sanıklara zaman zaman "Yalanlarınızı dinlemekten bıktık" diyerek tepki gösterdi.
Her şey iyiydi de neden 301 işçi öldü
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı şöyle konuştu:
“Burası çok iyi bir işletme, çok kurumsal bir yer. Size çok para veriyorlar. Sensörler çalışıyor, her şey çok yolunda hala o işletmede çalışıyorsunuz anladım. Patron tutukluların bile maaşını yatırıyor. Sigortasını ödüyor. Böyle işletmede çalışılmaz mı? Her şey çok iyiydi, madende ses yok, koku yok, sıcaklık yok, monoksit yoktu, patlamalarda işçiler dışarıya çıkartılıyor. Kimse kimseye sesini yükseltmiyordu da, bu 301 kişi niye öldü? Bu sorunun cevabı yok. Bu saatten sonra bu soruya cevap veren yok. Eğer gerçekten yeni bir şey söylemek isteyen olursa biz buradayız. Konuşmak isteyen varsa dinleriz, işçi korkusu doğru değil. Ecelden de kaçış yok. O işçiler gelecek buraya. Bu Çarşamba değilse öbür Çarşamba, çarşambalar bitmez. Onlar dinlenecek" dedi.
ÇHD üyesi avukatlar daha sonra, cübbelerini çıkartıp mağdur ailelerini arasına gidip dinleyici bölümünde oturdu. Salondan madenci ailelerini tepkisinin yükselmesi üzerine, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı yarına erteledi.
Ne olmuştu
Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili 8'i tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.
230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında "olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak" ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. (NV)
* Fotoğraf: AA/ Ferdi Uzun