Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 33. duruşmasında tanık ve yaşamını yitiren madencilerin yakınları dinlendi.
Üretimden sorumlu vardiya amiri olarak çalışan ve olayda yaşamını yitiren maden mühendisi Koray Karadağ'ın babası Cihat Karadağ, hazırladığı 100 sayfalık notu mahkemeye sundu.
35 yıllık maden mühendisi Cihat Karadağ, İmbat Madencilik'te ve Soma Kömürleri AŞ'nin bölgedeki diğer ocaklarında da taşeronluk yaptığını aktardı.
"Taşeron sistem 2008'de yasal olarak kalktı ama ekip başı veya dayı başı adıyla aynı sistem devam etti. Ocakta, 22-23 taşeron ekibi bulunuyordu. Ocakta çalışanların yüzde 85'i taşerona bağlı çalışıyordu. Taşeron eliyle üretim zorlaması yapılıyordu."
Karadağ, kendi oğlunun da öldüğü iş cinayetinde en çok ölümün gerçekleştiği S panosunun, 2010'da kaçış yolu olarak planlandığını ancak ocaktaki başka bölüm metan gazı nedeniyle üretime kapanınca plan değişikliğiyle üretime açıldığını iddia etti.
Karadağ, olayda sorumluluğu bulunduğunu belirttiği Türkiye Kömür İşletmesi (TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü yöneticilerinin de yargılanması gerektiğini ifade etti.
Ocakta üretimden sorumlu maden mühendisi olan ve hala aynı ocakta çalışan Vedat Eren ise tanık olarak verdi. Eren, kendilerine aylık üretim hedefi konduğunu, üretim miktarına göre aldıkları primin işe girdiğinden bu yana sürekli arttığını söyledi.
Ne olmuştu?
Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili 8'i tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.
230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında "olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak" ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. (NV)
*TIKLAYIN - SOMALI MADENCİLERİN BİRÇOĞU PSİKOLOJİK PROBLEM YAŞIYOR