Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği ve 162 işçinin yaralandığı iş cinayetiyle ilgili 10. blok duruşması yapıldı.
Duruşma öncesinde madenci aileleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri Akhisar Garı önünde toplanarak, davanın görüldüğü salonun önüne kadar slogan ve pankartlarla yürüyüş düzenlendi.
Akhisar Ağır ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada geçen hafta açıklanan bilirkişi raporu okundu.
Bilirkişi raporunda iş cinayetinden Soma Kömür İşletmeleri AŞ, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu tutuldu.
Üniversitelerin maden, jeoloji, elektrik mühendisliği ile hukuk fakültelerinden 11 kişilik akademisyen grubu tarafından hazırlanan ve 262 sayfadan oluşan raporda, iş cinayetinin başlangıç nedeni olarak, "Eski imalattan sızan gazlar ve içindeki metanın zarar görmüş bir kabloyla kısa devre yapması" olarak gösterildi.
Raporda "Yaşanan olayın faciaya dönüşmesi önlenebilirdi" vurgusu yapıldı.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı davada tutuklu yargılanan 6 sanığın tutukluluk hallerinin devam edilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 15 Ağustos'ta mahkemeye ulaşan yeni bilirkişi raporunun sanıklar ve avukatların detaylı incelemesi amacıyla 12 Ekim'de yapılacak.
Ne olmuştu?
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3.5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.
Açılan davada tutuklu 6 sanık ile 5'inci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin 3'te 1'den yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor. (NV)