Manisa’nın Soma ilçesinde 14 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti için görülen davanın 14. duruşması sona erdi. Duruşma 23 Ocak 2017 Pazartesi günü başlamıştı. Dün (26 Ocak) ara verilen davaya 20 Şubat 2017 günü devam edilecek.
Duruşmaya haklarında 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istenen ve tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy, Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
Mağdur aileleri ve taraf avukatları ile geçen duruşmada birleştirilen dosya kapsamında ifadeleri alınan tutuksuz sanıklardan Hayri Kebapçılar ile Murat Bodur da duruşmada yer aldı. Davada pazartesi günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6'sı tutuklu 46 sanıklı davada, bugün son bilirkişi raporunda da sorumlulukları ortaya konulan Alp Gürkan ve diğer 4 şirket yöneticisi hakkında açılan dava ana dava ile birleştirilmişti.
Kozağaçlı: Bakanlar da cezalandırılmalı
Müdahil avukatlardan Selçuk Kozağaçlı söz aldı:
“Hiçbir sanık ne kastını ne kusurunu ne taksirini kabul etmiyor” dedi. Ayrıca, facianın yaşandığı maden işletmesinin halen malum şirketin elinde bulunduğunu ve maden ocağının iadesi gerektiğini savundu.
“Senede 5 bin işçi ölüyor. Her biri için bir patron cezaevine atsak sistem çöker. Sanıkların itirazı o yüzden…”
Kozağaçlı ayrıca madende iş cinayetinin gerçekleştiği dönemde görev yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile müsteşarları, projeleri denetleyen Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) müfettişleri, onay veren MİGEM müfettişlerinin cezalandırılması ve cezalarında da indirim yapılmamasını istedi.
Can Gürkan ek süre istedi
Tutuklu sanıklardan Can Gürkan sunum eşliğinde savunma yapmak için en az 3 aylık ek süre istediğini ardından rahatsızlığı nedeniyle ilk duruşmalara katılamayan Ramazan Doğru ise mahkeme başkanından ek süre istediğini belirtti. Söz alan müdafi avukatları da sanıkların tutukluluk hallerine itiraz ederek, esasa ilişkin beyanda bulunmak üzere süre talebinde bulundu.
Tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi. Savcı Şükrü Akyıl, esasa ilişkin beyanda bulunmak için ek süre isteyince mahkeme başkanı Aytaç Ballı talepleri de reddetti ve davaya 20 Şubat'ta devam edileceğini açıkladı.
Ne olmuştu?
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3.5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.
Açılan davada tutuklu 6 sanık ile 5. duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin 3'te 1'den yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Tutuklular: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. (DS/HK)
* Fotoğraf: Turgay Duyar - Soma/AA