Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın 18. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü..
Bu duruşmada, kazadan yaralı kurtulan mağdurlar dinlendi.
Mağdur Bilal Altıntaş’ın iş cinayetini anlatmaya başlamasıyla salondaki madenci yakınları da ağlamaya başladı. Fenalaşan kişilere sağlık ekipleri müdahale etti.
Altıntaş, beş yıldır madende çalıştığını, tehlikeli durumlarda ne yapacakları konusunda bilgi verilmediğini, genel tatbikat düzenlenmediğini belirtti.
İş cinayetinin olduğu bölgede son dönemde sıcaklığın çok arttığını, dinamit atımlarının ardından karbonmonoksit ölçümü yapılmadığını, atımdan sonra çalışmaya geri döndüklerini ifade etti.
Altıntaş, yaşadıkları sorunları üstlerine bildirdiklerinde "işine bak" karşılığı aldıklarını söyledi.
Müfettişler gelmeden bir hafta, 10 gün önce haberleri olduğunu belirten Altıntaş, "Hazırlık yapıyorduk. Nereyi kontrol edeceklerse düzene koyuyorduk. Devlet günde 1 metre ilerleme ister, biz bazen 5 metre ilerliyorduk. Müfettiş gelince ilerlemeyi durduruyorduk, gerekiyorsa o bölümü kapatıyorduk" diye konuştu.
Altıntaş, "Mis" adlı taşeron şirket aracılığıyla işe girdiğini ancak bir daha taşeronu görmediğini belirtti.
Ceyhan Bağdatlı ise “Olayın olduğu gün mesai bitmesine rağmen, çalışmaya zorlandık. Ben sinirlenip çıktım öyle kurtuldum.Sıcaktan dolayı her yerimiz ter oluyordu. Daha önce müfettişin geleceğinden haberleri oluyordu. Müfettiş geliyor diye temizlik yaptık” dedi.
Herkes kendinden sorumluydu
Hasan Serhat Öztürk, dumanın hızı ve yoğunluğu dolayısıyla gaz maskesinin fayda etmeyeceğini vurgulayarak, "S panosunda çalışanların cesetleri, ayakların çıkışında üst üste bulundu. Ayak çıkışına kadar ancak çıkabilmişler, kaçamağa gelebilmeleri için yaklaşık 1 kilometreyi 10 saniyede geçmeleri gerekiyordu" diye konuştu.
Öztürk, "Usta, dinamit atımında emniyetçi görevini görüyordu. Emniyetçi bize hiç gelmezdi" dedi. Mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın "İş güvenliğinden kim sorumluydu" sorusunu da "Herkes kendinden sorumluydu" diye cevapladı.
Kazadan yaralı kurtulan İbrahim Genç, iş yerinde herhangi bir tatbikat yapılmadığını, bu tür bir olay karşısında ne yapmaları gerektiğinin öğretilmediğini belirterek "Kendi tecrübemle ayakta kaldım. Acil eylem planıyla ilgili bilgim yok" ifadelerini kullandı.
Duruşma yarına ertelendi.
Ne olmuştu?
Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili 8'i tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.
230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında "olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak" ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. (NV)
Fotoğraf: AA/Turgay Duyar