Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sendikalar, insan hakları ve meslek örgütleri, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin beşinci yılında açıklamalarda bulundu.
Açıklamalarda, kamu görevlilerinin yargılanmadığı 51 sanıklı iş cinayeti davasında katliamın hesabının verilmediği vurgusu yapıldı.
Sosyal Haklar Derneği (SHD) ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) saat 21.00’de Kadıköy Altıyol’a; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ise saat 18.30’da Kadıköy Beşiktaş İskelesi’ne anma çağrısı yaptı.
SHD'den çağrı
İnsan Hakları Derneği’nden yapılan açıklamada “Soma Katliamını unutmadık. Sorumluları cezalandırılıncaya kadar hesap sormaya devam edeceğiz” denildi. İş güvenliği önlemlerinin hükümet tarafından sürekli ertelendiği belirtildi.
Sosyal Haklar Derneği’nin açıklamasında ise Çorlu ve Ankara’daki tren kazaları hatırlatılarak “İktidar ise işçilerin yaşamlarını hiçe saymak pahasına bu ‘Kasıt’ şirketleriyle suç ortaklığını sürdürmeye kararlı görünmektedir” denildi ve akşamki anmaya çağrı yapıldı:
“Sosyal cinayet düzenine karşı sosyal adalet isteyen herkesi; ülkenin üzerine çöken bu parti devleti – bürokrasi – sermaye – yandaş yargı – yandaş medya işbirliğine karşı meşru mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.”
Ankara’da anma yapıldı
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şube Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası katliamın beşinci yıldönümünde Ankara’da Olgunlar Sokak’taki Madenci Anıtı’nda anma yaptı.
Anmada basın metnini okuyan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Soma AŞ’nin patronu Can Gürkan’ın İstinaf Mahkemesi kararıyla tahliye edildiğini anımsatarak “Böylece 301 maden işçisi arkadaşımızın ardından adalete güvenimiz de göçük altında kaldı” dedi.
Soma'da ailelerin avukatı Atalay konuştu
Soma davası avukatlarından Can Atalay da hayatını kaybeden 301 madenciyi anmak için madencilerin aileleriyle birlikte Soma’daki anmadaydı. Atalay şöyle konuştu:
“Sesimi bu katliamın ortağı sarı sendikacılara siz ulaştırın. Sesimi katliam göz göre göre gelirken göz bu katliama ortak olan siyasetçilere ulaştırın. Sesimi işçi kardeşlerinin davasına sahip çıkarken çektiği görüntüleri patronlara servis eden kolluk görevlilerine siz ulaştırın.
“301 işçi, 301 eş, 301 kardeş, 301 baba... Bir anda ölen 301 insan. Adına Soma dedikleri bu kent eğer 301 işçinin hesabını sormakta ısrar etmezse sıradaki yeni dört maden daha çok 301 işçiye mezar olabilir.”
Ne olmuştu?13 Mart 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin 13 Nisan 2015’te başlayan davası, 11 Temmuz 2018'de sonuçlandı. TIKLAYIN - Soma'da Hayatını Kaybeden Madenciler Salih Pehlivanoğlu başkanlığındaki Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a "taksirle insan öldürmekten" 15 yıl hapis cezası ve madencilik işinden 3 yıl süreyle men verdi. Tutukluluğunun devamına hükmedildi. TIKLAYIN - Alp Gürkan'a Beraat, Can Gürkan'a "Taksir"den Ceza Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy hakkında ise 15 ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezasına hükmedildi. Mahkeme tutuklu beş sanığın da tutukluluklarının devamına karar verdi. Tutuksuz sanıklardan dokuz kişi için de hapis cezası kararı veren heyet, şirket sahibi Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında ise beraat kararı verdi. Can Gürkan'a tahliyeSanıklar ve avukatlarının itirazıyla yerel mahkemenin kararı İstinaf’a taşındı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 19 Nisan 2018 tarihli kararında Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde buldu. Ancak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın ise “toplam infaz süresini aşacak şekilde tutuklu kalacağı anlaşıldığından” yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi. |
(TP)