Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin ölümüyle ilgili sekizi tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 26. duruşmasında ara karar verildi.
Ara kararda, sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
Mahkeme, bir kısmı oluşturulan bilirkişi heyetine eksik kalan araştırma alanları için yeni isimlerin dahil edilmesi, bazı mağdur ailelerinin katılım taleplerine kabulü ve iş teftiş raporlarının İzmir Teftiş Kurulu Başkanlığından istenmesini kararlaştırdı.
Ayrıca, 2007 ya da 2008'de aynı ocakta tutuşan kömürün bant üzerine düşerek yangına neden olup olmadığı, olduysa gerekli bilgi ve belgelerin ilgililerden talep edilmesine, ocakta yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığına yönelik bilgi ve belgelerin Soma İtfaiyesinin bağlı olduğu Soma Belediyesinden sorulmasına ve hayatını kaybeden 301 işçinin 2014 yılı mart, nisan ve mayıs aylarına ait maaş bordrolarının istenmesine karar verildi.
Duruşma, 15 Aralık'a ertelendi.
Özel: İşçiler baskıyla ifade değiştiriyor
Duruşmada konuşan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, tutuksuz yargılama talep ederek ailesinin sosyal medyada ve basında "paramparça edildiğini" belirtti.
Cumhuriyet Halk partisi (CHP) milletvekili Özgür Özel, arada yaptığı açıklamada işverenin işçileri işe almak taahhüdüyle ifadelerini değiştirmeye zorladığını, işverenin kendini aklamak için ileriki günlerde bilimsel raporlar hazırlatacağını iddia etti.
"Tanıklara 'İfadeni ver, sonra gel, işe başla' diyorlar. İş yerinde çalışıyorlarsa 'İfadeni dikkatli ver, ekmeğinden olursun' diyorlar. Soma'da tanıklar ifade değiştirmeye, doğruları söyleseler dahi şikayetçi olmamaya başladı.
"Buradan iddia ediyorum. Firmayı aklayacak birtakım raporlar hazırlanması, ileride firmanın elini güçlendirmek üzere birtakım yerlerde yayımlatılması, hem kamuoyu oluşturulması hem de mahkemenin baskı altına alınması gündemde." (NV)