Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8. grup duruşması yapıldı. Tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 9 Ağustos 2016'da yapılacak.
Bu duruşmaya da yeni bilirkişi raporu gelmedi.
Müşteki avukatı Sercan Aran, sondaj yapan Soma A.Ş. yetkili ve çalışanları ile TKİ personeli hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
“Şirket yetkilileri tarafından karotlu sondaj yapıldı. Sondajın durdurulmasını talep etmiştik, mahkeme reddetmişti. Bugün gelinen noktada ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkmıştır. Soma A.Ş.veTKİ yetkilileri tarafından deliller karartılmıştır. Karotlu sondaj sandıkları incelenmek üzere MTA'ya gönderilmişti. MTA'dan gelen raporları inceliğimizde gerçeği gördük. Tutulan tutanaklara göre deliller özensizce toplanmış, toplanan delil poşetleri korunmamıştır. Sondaj poşetleri çıkan numunelerle değil el ile edilen sondaj dışı toplanan parçalarla doldurulmuş. En önemlisi alınan sondaj numunelerinin poşetleri boş çıkmıştır."
Ailelerden avukatlara tepki
Sanık Can Gürkan savunmasında “Bir tane işçi gelip şunu istedik almadın, demez diyemez” deyince madende eşini kaybeden bir eş “Diyeceklerin hepsi yeraltında öldü” dedi. Sanık Can Gürkan "gerekirse tekrardan otopsi talebimiz olabilir" dedi. Ailelerin tamamı "kemikleri kömür oldu!" diyerek tepki gösterdi.
Sanık Can Gürkan Avukatı Abdurrahman Gök savunma olarak Abdurrahim Reyhan El Erzincani - Salih Baba Divanı'nı okumaya başladı. Aileler buna tepki gösterdi.
Gök, salonda bağıran madenci yakınları için 4 günlük hapis cezası verilmesini istedi. Gök’ün "ölen 301 kişinin yakınları kadar yargılanan 45 sanıkta mağdurdur" demesi üzerine salonda aileler yine tepki gösterdi.
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme başkanı tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verdi.
Ne olmuştu?
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.
Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor. (NV)
Bu haberde @halkevlerihukuk twitter adresinden yararlandık.
Fotoğraf: Salih Varlık - Soma/AA