Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın 12. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, çapraz sorgu olarak bilinen yöntemle, müşteki avukatlarının doğrudan sorularını yanıtladı.
Ölümlü kazalar engellenemez
Doğru, şirkette göreve başladığı 2001'den 2009'a kadar sorumluluğu altındaki ocakta 3, genel müdür olduğu 2009'dan tutuklanana kadar Eynez ocağında 5, Işıklar işletmesinde 1 ölümlü kaza olduğunu belirterek madencilikte, ölümlü kazaların engellenemediğini ifade etti.
Drenaj iddiası
Mahkeme başkanı Aytaç Ballı, metan drenajı yapan bir firma yetkilisinin, "Fiyatta anlaşamadıkları için ocakta 3 ay drenaj yapılmadığı" iddiasıyla şahit olma başvurusunun kabul edildiğini aktardı.
Ramazan Doğru, "İşçilerinizin, AKP mitingine götürüldüklerine dair ifadeleri var. Bunu yetkililerce denetimler daha yüzeysel gerçekleştirilsin diye mi yaptınız?" sorusunu, şöyle cevapladı:
"O zamanki işletmemizde rezervimiz bitmek üzere, 3 bin insan işsiz kalmakla yüz yüzeydi. Yeni maden sahası ihalesi yapılacaktı. Biz de bölgedeki diğer firmalar İmbat ve Uyar Madencilik gibi, 2011 seçimleri öncesi AKP Manisa mitingine işçilerimizi götürdük. Hükümet, icranın başıdır. Aynı yılın ağustos ayında çıkılan ihaleyi, Demir Export kazandı."
Duruşmaya, öğle arası verildi.
Çelik: Tahlisiye olsa, iyi olurdu
Aranın ardından İşletme müdürü Akın Çelik, yer sıcaklık değerini ölçen sabit sensörlerden birinin anlamsız veri ürettiğini, bu sensörün ölçtüğü 45-46 derece sıcaklığın gerçeği yansıtmadığını savunarak aynı bölgedeki seyyar sensör verilerinin ortam sıcaklığını 27-28 dereceyi gösterdiğini kaydetti.
Çelik, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na (TKİ) ait Soma'da tahlisiye ekibi bulunmadığını belirterek, "Olsa, belki iyi olurdu" dedi.
"TKİ ile sözleşme gereği yıllık 15 milyon ton üretim rakamına vaktinden önce ulaşılacağının gözüktüğü, bu durumda ne yapılacağının" sorulması üzerine Çelik, "Üretimi durdururduk. Ben de emekli olup tatil yapacaktım" yanıtını verdi.
Duruşmaya, yarın devam edilmek üzere ara verildi.
Ne olmuştu?
Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili 8'i tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.
230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında "olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak" ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. (NV)
* Fotoğraf: AA/Salih Barlık