"Bize daha özgürlükçü ve demokratik bir anayasa gerekiyor. 1982 Anayasasına yapılan yamalarla demokrasi gelmeyecek."
Beyoğlu'nda konuştuğumuz Hatice Tekdal (35) "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Anayasa değişikliği taslağında göstermelik düzenlemeler yapıldığını, özellikle kadınlarla ilgili kısımların taslağa süs olarak konulduğunu" söylüyor. Kadın örgütlerine ve sivil toplum mücadelesi yürütenlerin taleplerinin de dinlenerek hazırlanacak yeni bir anayasa istiyor.
bianet'in Eminönü ve Beyoğlu'nda görüştüğü insanların tepkileri farklılaşıyor. Kimi askerin etkisi azalacağı için kaygılanırken kimileri de taslağın beklentilerini karşılamadığınıdüşünüyor.
Hanife Padar (53), emekli: Ben 12 Eylül'deki referandumda da hayır oyu vermiştim. Yine yapılırsa hayır diyeceğim. AKP kimseye danışmadan yapıyor bu değişikliği. Ama kendi yandaşları oy verecekler tabii ki.
Ali Osman (34), işsiz: Bu haliyle değişmesinden yana değilim. Askerler arasında kötü insanlar olabilir ama yargı yolunun açılması bence tehlikeli. AKP'nin anayasadan önce işsizliğe çözüm bulması gerekiyor.
Kevser Kaya (45), esnaf: Özgürlükler konusunda bir vaadi yok anayasa taslağının. AKP kendi çıkarlarına göre bir düzenleme yapmış ve bizden bunu kabul etmemizi bekliyor. 12 Eylül'de de referanduma gidilmişti ama ben referandumun doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.
Emre Süvari (29), garson: AKP yine özgürlükleri damlalıkla veriyor. Atılan adım bana sahici gelmiyor. Görmezden gelinen çok sayıda şey var: kadınlar, seçim barajı... Kapsayıcı olmayan anayasa demokratik de olamaz. AKP, TSK ve HYSK ile yaşadığı gerilime haklarımızı kurban ediyor. Toplumsal kesimlerin görüşleri alınarak yapılmalı ve eskisi değil, yenisi yazılmalı.
Muhammed Selim (22), öğrenci: Anayasa değişikliği şart. Ancak nasıl olacağı tartışmalı. AKP belli bir kesimi mutlu etmek için küçük değişiklikler yapmış. Ancak başörtüsü, Kürt sorununun çözümü gibi konularda herhangi bir adım atmamış. Reformlar yapılırken muhalefetin de görüşlerini alarak, herkesin taleplerini dinleyerek adım atılmalı.
Selma Görümcü (47), reklamcı: Askerin yargılanması, darbecilerin yargılanmasının önünün açılması iyi. Ancak bunlar demokratikleşme için yeterli değil. Bir kadın olarak bu anayasada kendime yer bulabildiğimi söyleyemem. Bu anayasa 1982 anayasasına yapılan birkaç müdahaleden daha fazla şey vaat etmiyor.
Barkın Karslı (33), iktisatçı: Referandumun doğru bir yol olduğundan emin değilim. Zira referandum çoğunluk faşizmini de doğuruyor. AKP'nin demokrasi sicili pek parlak değil. Maddelerin bir bölümü de göz boyamak, "cici AKP" algısını sürdürmek için yapılmış. Geçtiğimiz 8 yıllık dönemde kendi sermayesini ve medyasını oluşturan hükümet bunun kalıcılaşması için anayasa hazırlamış gibi bir düşüncedeyim.(BÇ)