* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı, Wikimedia, Flickr.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Türkiye ve dünya genelinde, iklim krizinin etkisiyle aşırı hava olayları her geçen gün daha fazla etkisini gösterir hale geliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın halk sağlığına yönelik genel bilgiler sunan Sağlığım web sitesinde sıcaklardan korunmak için günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması ve risk altındaki yetişkinler ile yaşlıların günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması ihtimaline karşı izlenmesi salık veriliyor.
Bir de elbette sokakta yaşayan hayvanlar var. Sıcak havalarda sokakta yaşayan hayvanların sorun ve ihtiyaçlarını tahmin etmek güç değil. Hayvanların ihtiyaç listesinin başında temiz su yer alıyor.
Gelin, sokakta yaşayan hayvanları aşırı sıcaklardan nasıl koruyacağımızın basit yöntemlerine birlikte bakalım.
1. Temiz su
Sıcak havalarda köpek ve kedilerin günlük tükettikleri besinin iki buçuk katı kadar su tüketmesi gerekiyor. Kediler ve köpekler aşırı sıcak ve artan susuzluk nedeniyle halsiz düşebiliyor. Özellikle sıcaktan tehlikeli derecede etkilenmiş köpeklerde kasılmalar başlayabiliyor, kusma veya ishal görülebiliyor.
Sıcak havanın etkisi, hayvanların su ihtiyaçları karşılandığında minimuma indirilebilir. Önemli nokta: Suyun metal kaba konmaması. Isınan kap, kedi ve köpeklerin dil ve ağızlarının yanmasına ısınmasına neden olabilir. Sokağınızda yaşayan hayvanların su kaplarını gölge ama kuytu olmayan alanlara yerleştirebilirsiniz. Çünkü kuytu yerlerdeki kapları hayvanlar çoğunlukla görmüyor ve bu alanlara yerleştirilen kaplarda sineklerin toplanması gibi sorunlar yaşanıyor.
Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
2. Mama
Sıcak yaz günlerinde sokakta yaşayan hayvanların yemek bulması zorlaşıyor. Halsiz ve susuz kalan hayvanların mamaları, kolay erişilebilir yerlerde olmalı.
Hayvanlar mümkün olduğunca yemek artıklarıyla beslenmemeli çünkü sıcak havalar, bu besinlerin kolayca bozulmasına ve ne yazık ki hayvanların zehirlenmesine yol açabiliyor.
3. Gölge alan ihtiyacı
Hayvanların gölge ve kuytu alanlara duyduğu ihtiyaç göz önünde bulundurulmalı. Gölgede barınabilecekleri kulübeler, kutu evler basit bir şekilde inşa edilebilir ya da ilçe belediyelerinden istenebilir. Ya da örneğin marketlerde bulabileceğiniz kolilerden, koli bandı yardımıyla kolayca bir ev oluşturabilirsiniz.
4. Kuşlar
Kuşlar için kedi ve köpeklerin su kapları derin kalıyor. Sıcak havanın kuşlar için öldürücü etkisi olduğunu unutmayıp geniş ağızlı fakat küçük su ve yem kapları tercih edilebilir. Kuşlar için tercih edilecek kaplar, dört parmak yükseklikte olmalıdır.
5. Sıcaktan etkilenen hayvanları gözlemleyin
Kedi, köpek ve kuşlar güneş çarpması, açlık, susuzluk nedeniyle bazı belirtiler gösterebilmektedir. Bu belirtiler arasında hızlı nefes alıp verme, kusma ve ishal, baygınlık, fazla salya üretimi ve şok yer alıyor.
Eğer sokakta yaşayan hayvanlarda bu gibi belirtileri gözlemliyorsanız, ıslak bir bezle baş bölgesini nemlendirmek vücut ısısının düşmesine yardımcı olabilir. Ancak ilk müdahaleden sonra hayvanı veteriner hekime götürmekte fayda var.
Kaynak: Anadolu Ajansı, hillspet.com, Gazete Kadıköy, HAYTAP.
(TY)