Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) - Türkiye Temsilciliği ve Başbakanlık Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın ortak yürüttüğü kampanyada, İnternet sitesi üzerinden gönüllüler çocuklarla eşleniyor. Gönüllüler eşlendikleri çocuklara eğitim malzemeleri gönderiyorlar.
Kampanyaya kayıtlı kız çocuklarının tümü gönüllülerle eşlenmiş durumda. 296 erkek çocuğu ise şu anda beklemede. Kampanyada eşlenen çocuk sayısı ise 573.
Kampanyanın gerekçelerinden biri olarak belirtilen "sokakta çalışan çocukların sayısının özellikle büyük kentlerde gözle görünür biçimde artışı" Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnsan Hakları Komisyonu Zorunlu Göç Raporu 'nda belirtildiği gibi özellikle 90'lı yıllarda hız kazanan zorunlu göçün kaçınılmaz bir sonucu.
Avcı: Uzun vadede çözüm için işsizlikle savaşılmalı
"Velim Olur Musun?" kampanyası çocukların kimlik bilgilerinin gizlenmesi ve denetim mekanizması açısından benzerlerinden daha dikkatli.
Kampanya yöneticisi Gözde Avcı alınan önlemleri şöyle açıkladı: "Sokakta çalışan ve kampanyaya katılan tüm çocuklar bu illerde çalışan sosyal hizmet uzmanlarımız tarafından teker teker tanınıyor."
Ailelerde destekleniyor
Gönüllü kampanyaların uzun vadede devletin sorumluluklarını görünmez kıldığı yönündeki eleştirilere karşı Avcı, kampanyanın "sorunun çözümü için kolaylaştırıcı bir destek" olduğunu vurguluyor.
"Uzun vadeli çözüm için mutlaka işsizlikle savaşılmalı" diyen Avcı, ilerde sokakta çalıştırılan çocukların ailelerine mesleki eğitim vermeyi hedeflediklerini söylüyor.
Kampanyanın uzun dönemde hedefinin on bin çocuğa ulaşmak olduğunu ifade eden Avcı, "Kampanya başarılı olduğu takdirde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kampanyayı 11 ile yayacak" diyor.
Oy: Gönüllü projelerde çok titiz olunmalı
Sosyal ve Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği (SKYGD) bünyesinde yürütülmekte olan uluslararası "Gönüllü Abla Abi" projesinin koordinatörü Burcu Oy, "Kardeşini Seç" ve benzeri kampanyaların iyi niyetlerle yapılmasına rağmen, çocuk istismarına yol açabileceği görüşünde.
İnternet sitelerinde kullanılan acıma dilinin, çocuğun fotoğrafının ve kimlik detaylarının kullanılmasının sakınca yarattığını belirten Oy, gönüllü projelerde de çok titiz çalışma gerektiğini hatırlatıyor. (VY/KÖ)
Kampanyaya destek vermek ve daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.