Emniyet Amiri Ümit Bitirik bu uygulamanın rutin bir uygulama olduğunu binaet'e belirterek sokakta çalışan çocukların sayısının ekonomik gidişata göre zaman zaman artıp azalabileceğini, arttıkça aileleri ziyaret ettiklerini ve uyardıklarını söyledi.
Devlet koruması
İstanbul Barosu Çocuk Mahkemeleri, Tutukevleri, Islahevleri Çalışma Grubu'ndan Avukat Fatma Başar, bianet'e, yasal süreçte mahkemenin gerekli gördüğü takdirde sürekli kötü muamele gören çocukları ailelerinden ayırıp Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) verebildiğini söyledi.
Başar çocukların sokakta çalıştırılmasını istismar olarak nitelendirdi ve, "Ben bir çocuk hakları avukatı olarak çocukların 18 yaşına kadar sadece eğitim alması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Yoksul ailelere çocuk başına devlet yardımı yapıldığını hatırlatan Başar, "Muhtara gidip fakir ilmühaberi alan herkes para yardımı alabilir. Bakamıyorum diyorsa SHÇEK'e yerleştirme imkanı da var... Aileler çocuklarını sömürüyorlar" dedi.
Emniyet Amiri Bitirik: Sorun ekonomik
Ailelerin çocuklarını çalıştırmasını kısmi olarak ekonomik güçlüklere bağlayan Bitirik "Ailelerin çoğu zaman devletin yaptığı yardımlardan haberi olmuyor. Bizim görevimiz onları İl Sosyal Hizmet Müdürlüğü veya belediyelerin yardım imkanlarından haberdar etmek, gerekirse yeşil kart çıkarmalarına yardımcı olmak. Ama asıl önemlisi çocuk çalıştırmanın yasalara aykırı olduğunu vurgulamak" dedi.
Yasa güvencesi
Yasalara göre aileler bakmakla yükümlü oldukları çocuklarına bakmak, onları gözetmek ve eğitimini sağlamak zorunda. Çocuklara özensiz davranan, okula göndermeyen veya istismar eden aileler ilk olarak uyarılıyor. Uyarılara aldırmayan ailelere para cezası verilirken, çocuk istismarının devam etmesi halinde Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarınca cumhuriyet savcılığına başvurulabiliyor.
TCK'nin çocuklara kötü muameleyi düzenleyen 232. maddesi "yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası" öngörüyor.
Çocuklar için şartlı nakit transferi
Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu aracılığıyla yürütülen Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) çerçevesinde, toplumun en yoksul yüzde 6'lık kesimine şu kategorilerde "Şartlı Nakit Transferi" yapılıyor:
* İlköğretime devam eden erkek öğrencilere ayda 19.5 YTL
* İlköğretime devam eden kız öğrencilere ayda 23 YTL
* Ortaöğretime devam eden erkek öğrencilere ayda 28 YTL
* Ortaöğretime devam eden kız öğrencilere ayda 39 YTL
* Sağlık yardımı olarak her çocuğa ayda 15 YTL
* Her anne adayı için gebeliğin ilk 7 ayında ayda 18 YTL
* Her anne adayı için doğumda 50 YTL (CŞ/TK)