Genel ortalama ve egemen ideolojinin bakışına göre; "sokağa düşmek" olumsuz ve kötü bir durum; sokakta yaşayan "sokak kadınları", "serseri"ler, "berduş"lar ve hatta tüm sevimli yanlarına karşın "sokak çocukları" kötü insanlardır.
Bunların ortak yanı ve öyle olmanın en somut göstergelerinden birisi de "evsizlik"tir. Bu durum bazen bilinçli bir seçim olarak "akılla açıklanabilir" olsa da aslında o durumdaki insanın kararlarından bağımsız, daha çok içinde olunan durumu yaratan dışsal nedenlerin bir sonucudur.
Bu tür insanların içinde olduğu sanılan "özgürlük" duygusu, herhangi bir şeye bağlanmamanın getirdiği bir tür "kural dışı" yaşam ya da "anarşist" edimler, bir çoklarına çekici gelebilir.
"Direniş" olarak sokak
Çok azında böyle olsa da bazen gerçekten bir seçimdir ve aslında düzene, topluma ve hatta yaşama karşı bir "direnme" yöntemidir. Böyleleri çoğumuzun göze alamadığı, belki gıptayla baktığımız bir duruşun da simgeleridir.
İnsan soyunun yaptığı her seçime saygı duyulmalıdır. Sokakta yaşamak da bu anlamda çoğu zaman bir çaresizlikten kaynaklansa da bir seçimdir ve o seçimi yapana bir yandan saygı duyulurken, bir yandan da insan soyunu bu noktaya getiren somut ekonomik sisteme karşı durulmalıdır.
New York Belediye başkanının birer böcek gibi görüp temizlemeye çalıştığı sokakta yaşayan "vagabond"lar, "evsiz"ler, "serseri"ler de sokakta yaşamayı seçen insanlardır.
Sokağın da kuralları var
Sokağın da aslında kendi kuralları vardır. Sokak da aslında bir tür örgütlenme düzlemidir. Tıpkı doğada olduğu gibi sokakta da şekillenen kurallar doğa yasalarına daha yakındır.
Daha vahşidir. Daha can yakıcıdır ve daha acımasızdır. Tıpkı ormanda olduğu gibi; daha kuvvetli, daha cesur, daha akıllı olanlar sokağa, kendine ve sokaktakilere daha egemendir. O günü ya da o anı sürdürmek için yani yaşamak için sürekli bir şeyler yapmak durumundadır sokaktakiler.
Sokakta özellikle çocuklar arasında bir topluluk yaşamı hüküm sürer. Sanıldığı gibi sokakta tek başına olunamaz. Ya bir yere ait olunur ya da var olan bir grubun üyesi olunur.
Teslimiyet
Bu da bir anlamda teslimiyettir. Yapılmadığında yaşam çok güçtür. Gelişmiş sosyal devlet unsurları, sivil yardım örgütleri, dinsel kurumlar ve cemaatlerinin bir anlamda tanrıya ya da kadere verilen "rüşvet"ten başka bir şey olmayan "iane"leri söz konusu değilse sokak kısa sürede "ölüm" getirir.
Her şeye karşın halen kaybedecek bir şeyleri olanlar, belki de bu kadar büyük bir güçlüğü göze alamadıklarından sokak ve sokakta olanlar için "benden uzak" olsun derler ve gözlerini biraz da korkuyla sokakta gördüklerinden uzağa çevirirler. Onlar için sokak ancak televizyon ekranından izlenebilecek bir şey olmalıdır.
"Bizden uzak" olsun!
Sokakta yaşamak bir çaresizlikten kaynaklanıyorsa, hele hele bunu yapmak zorunda kalan bir "çocuk" ise o zaman başka türlü bakılmalı düşünülmelidir. İşte sokağın ve sokakta yaşayan çocukların "bizden uzak" olsun dediğimiz dünyasını anlatan bir film 21 Aralık gününden bu yana sinemalarda.
Çaresizlikten sığınılan sokağın bir kültürü, sokakta yaşamanın da aynı zamanda bir kahramanlık olduğunu gösteren bir film var. Adı "Sır çocukları". Sokağın yukarda genel özellikle deşifre etmeye çalıştığımız sırlarını ortaya dökmeye soyunan bir bu.
Oynayanların hiç biri "sokak çocuğu" değil, her biri birer oyuncu, sanatçı. Ama sokak çocuklarıyla yapılan bir film. Üç yıldır süren ortak bir emeğin ve aklın ürünü. Tam bir "kolektif üretim".Yazar ve yönetmeni Aydın Sayman ve Ümit C. Güven.
Geleceğin ünlüleri
Sokak çocuklarının arasından gelen ve onları Umut Çocukları Derneği çatısı altında toplayan Yusuf A. Kulca'nın ve çok sayıda sokak çocuğunun katkısıyla yapılan bu film 39. Antalya Film Festivali'yle, 14. Ankara Uluslar arası Film Festivali'nde çok sayıda ödül almış.
Nur Sürer başta olmak üzere ülkemiz sinema ve tiyatro dünyasına yıllarca emek vermiş çok sayıda sanatçı yanında henüz adlarını kimsenin bilmediği ama geleceğin çok ünlü sinema oyuncuları olmaya aday çok sayıda oyuncusu var.
Sinemalarda oynuyor. Gidin izleyin. Bu dünyayı tanıyın, anlayın. Kim bilir belki onlar için yapacağınız bir şey vardır. En azından filmi izlemek için vereceğiniz paranın bir bölümünün "Umut Çocukları"na gitmesini sağlamış olursunuz.
http://www.sircocuklari.com (MS/NM)