Çocuk hakları alanında çalışan 50'den fazla uluslararası kuruluşun oluşturduğu Sokak Çocukları Konsorsiyumu, (CSC) 69 ülkede yaptığı çalışmaları derlediği raporda, birçok hükümetin sokağa itilen çocukları korumak için kapsamlı politikalar oluşturmadığını ve zor kullanarak geçici çözümler üretmeye çalıştığını belirtiyor.
"Bu uygulamalar çocukların haklarını ihlal ediyor, onların şiddeti kanıksamasına yol açıyor ve onları ve ailelerini damgalıyor."
"Kesin veri yok, tanım muğlak"
Çalışmalarına 2005'te başlanan ve kapsamı itibariyle bu alanda bir ilk olan rapor için 38 uzman 69 ülkeyi inceledi. 20 üye kuruluş belli temalar üzerine 16 alan çalışması yürüttü.
Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklarla ilgili veri toplamanın güçlüğüne ve üzerinde anlaşılmış bir "sokak çocukları" terimi olmadığına vurgu yapan raporda yer alan öneriler şöyle:
Çocuk merkezli politikalar: Sokağa itilen çocukları korumak için bireyselleştirilebilen, çok yönlü koruma politikaları oluşturulmalı. Yerel örgütlenme önemli. Şiddete uğramış çocuklar için rehabilitasyon, risk altındaki çocuklar için de koruma hizmetleri gerekli.
Aile desteği: Şiddetten arındırılmış aile ortamları yaratmak ana hedef olmalı. Ebeveynler eğitilmeli ve her türlü ev içi şiddet yasaklanmalı. Sokağa itilmiş çocukların aileleriyle buluşturulmaları için destek programları oluşturulmalı.
Devlet koruması: Kamusal alanda ve devlet kurumlarında çocuğa saygı geliştirilmeli. Kolluk ve sosyal hizmetler görevlileri gerekli eğitimi almalı. Çocuk haklarını ihlal eden görevliler cezalandırılmalı. Adalet, sosyal hizmetler ve koruma sistemindeki ihlalleri izleyecek bir ulusal ombudsmanlık mekanizması kurulmalı. Sokaktaki çocukların kendilerini korumak için örgütlenebilmesi sağlanmalı.
Uluslararası izleme ve araştırma
Raporda ayrıca uluslararası ölçekte bu alanda araştırma yapacak ve veri toplayacak bir kuruluşun kurulması öneriliyor. Bunun yanı sıra genel anlamda yoksulluk ve toplumsal şiddetle mücadelenin de önemi vurgulanıyor.
Örgüt, raporun BM Çocuğa Yönelik Şiddet Araştırması ve UNICEF Dünya Çocuklarının Durumu Raporu'nda sokaktaki çocuklarla ilgili boşluğu doldurmayı amaçladığını söyledi. (EÜ)