Sokağa itilen çocuk ve gençlerin topluma kazandırılması için kurulan Umut Çocukları Derneği'nin Başkanı Yusuf Kulca, sokağa itilen çocukların problemlerinin belediyelerin ortak hareket etmesiyle bir yılda çözülebileceğine söyledi.
Yön Radyo'da her pazartesi yayınlanlanan "Benim Üniversitelerim" programının bu haftaki konuğu Pedagog Kulca'ydı. Kulca'yla Türkiye'de sokağa itilen çocuklara dair yapılması gerekenler ve derneğin çalışmaları üzerinde konuştuk.
Çatalca'da bir rehabilitasyon merkezi kurma çalışmaları içinde olduklarını belirten Kulca, sokağa itilen çocukların öncelikle barınma problemlerinin çözülmesi gerektiğini ifade ederek özetle şunları söyledi:
"Geceleri sokağa itilen çocuk ve gençlerin kalacak yeri olmalı, bunu da belediyeler sağlamalı. İstanbul'da gece barınaklarından en az on tane kurulmalı. İstanbul'daki 32 ilçe belediyesi bir araya gelerek, birlikte ortak çalışmalar yapmalı. Belediyeler bu konuda daha önce çalışma yapmamışlar. Büyükşehir belediyelerinin koordinatörlüğünde yapılacak çalışmalarla bir yıl içinde bu sorununun kökü kazınır."
20-25 kişilik bekar evleri
Büyükşehirlerin giderek cazibe merkezlerine dönüştüğünü ifade eden Kulca, bu durumun büyükşehirlere göçü artırdığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Herkes büyük şehirlere aileler göç ediyor sanıyor. Oysa ki, çocuklar 14-15 yaşında bekar evlerinde hayata tutunmaya, ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Bekar evlerinde ortalama yirmi beş kişi 300 YTL'lik iki oda bir salon evlerde kalıyorlar. Kötü koşullarda bir ekmek parası için bunu yapıyorlar. Büyükşehirin cazibe merkezi olmasından kaçınılması gerek. Cazibe merkezinin olduğu yerde nüfus patlaması ve güvenlik sorunu oluşur."
Yurttaşların önyargılarına değinen Kulca, sokağa itilen çocuklara yardım edilmediğini, bu çocukları görünce rahatsızlık duyulduğunu, bunda sokağa itilen çocuklarla ilgili olumsuz haberlerin rolünün büyük olduğunu belirtti:
"Her şeyin başı eğitim derken; eğitimden uzaklaştırdığımız ve sonra problem olarak karşımıza çıkan çocuklardan kendimizi korumak için güvenli bir ortam yaratmaya çalışıyoruz." (EK/GG)