Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi, için buraya tıklayın.
Hafıza Merkezi, sokağa çıkma yasakları sırasında meydana gelen yaşam hakkı ihlallerini interaktif tablolar halinde raporlaştırdı.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi’nin verilerini düzenli olarak güncellediği raporlama faaliyetinden faydalanarak hazırladıkları çalışmada, veriler dört bölüm altında yer alıyor:
* İsim Listesi bölümünde sokağa çıkma yasakları sırasında ölenlerin kimlik bilgileri, ölümleri ve teşhisleriyle ilgili detaylar, olaya dair özet anlatım ve haber kaynakları,
* Zaman Çizelgesinde sokağa çıkma yasaklarının nerede, hangi tarihler arasında, ne süreyle ilan edildiği,
* Rakamlar bölümünde yaş ve cinsiyet analizleri,
* Harita bölümünde ise abluka ve ölümlerin haritalandırılması ve ilgili mahalleler var.
Tüm interaktif tablolara buradan ulaşabilirsiniz.
1 milyon 642 bin kişi hak ihlaline maruz kaldı
16 Ağustos 2015’te başlayan sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği ilçelerde (2014 nüfus sayımına göre) yaşlayan en az 1 milyon 642 bin kişinin en temel yaşam ve sağlık hakları ihlâl edildi.
Sağlık Bakanı’nın 27 Şubat 2016 tarihli açıklamasına göre 355 bin kişi yaşadıkları il ve ilçeleri terk ederek zorunlu olarak yerlerinden edildi.
TİHV Dokümantasyon Merkezi verilerine göre, sokağa çıkma yasağının ilk ilan edildiği tarih olan 16 Ağustos 2015 ile 18 Mart 2016 arasında en az 310 sivil sadece resmi sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş zaman dilimleri içerisinde, ilgili çatışma ortamlarında yaşamlarını yitirdi.
Ayrıca, Şırnak’ın Cizre ilçesinde en az 59 cenaze kimlik teşhisi yapılmadan defnedildi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ise en az 20 cenaze kimlik teşhisi için Adli Tıp Kurumları’nda bekletiliyor.
TİHV verilerine göre, cenazelerine ulaşılan kimi insanların kimlikleri aileleri tarafından veya DNA eşleşmesi ile tespit edilebildi ancak ölüm zamanı, nedeni ve mekanizmasına ilişkin bilgi eksikliği ve kuşkular sürüyor. (AS)