Fotoğraf: Borisov (ortada arkada) ve GERB yöneticileri/facebook
Oyların yüzde 99'unun sayıldığı Bulgaristan'da, Merkez seçim komisyonu Pazartesi günü eski başbakan Boyko Borisov liderliğindeki merkez sağ GERB'in Pazar günkü parlamento seçimlerini önde tamamladığını açıkladı.
Adı "Bulgaristan'ın Avrupa Gelişiminden Yana Yurttaşlar" olan liberal sağ ve popülist partinin Kiril alfabesiyle kısa adı ГЕРБ'in Latin harfleriyle yazımı olan GERB, ayrıca Bulgarca'da "arma" anlamına geliyor.
Parlamentoya altı parti girdi
Merkez Seçim Komisyonu'nun açıkladığı sonuçlara göre, 13 Mart 2006'da kurulmuş olan GERB oyların yüzde 26, 6'sını alırken "Değişime Devam Ediyoruz Partisi" önderliğindeki Batıcı reformist blok yüzde 24,6 oyla ikinci parti oldu.
Gayri resmi sonuçlara göre milletvekili sayıları kesinleşmemiş olmakla birlikte seçimlere katılan diğer dört partinin de 240 sandalyeli mecliste temsil hakkı kazandıkları anlaşılıyor.
Yıkılan eski Varşova Paktı ülkelerinden Bulgaristan'daki yaygın Rusya sempatisini değerlendiren ve Putin'in liderliğindeki Rusya'ya yönelik her türlü eyleme karşı çıkan Slav milliyetçisi Vazrajdane (Yeniden Doğuş) partisi oyların yüzde 14,2'sini alarak üçüncü sıraya yerleşti.
Vazrajdane'yi yüzde 13,4 ile Bulgaristan'daki etnik Türklerin çoğunluğunu oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi izliyor. Bir popüler TV sunucusunun liderliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi yüzde 9 oyla beşinci sırada ve son sırada da yüzde 4,1 ile Böyle İnsanlar Var Partisi yer alıyor.
Hükümet kurma görevi
Borisov'a verilecek
Kesin sonuçların alınmasından sonra Borisov'a dördüncü kez hükümet kurma görevi verilmesi bekleniyor. Ancak çok parçalı parlamentoda birbirleriyle uyumsuz partilerinden etkin bir koalisyon hükümeti kurmak kolay olmayacak.
Siyasal yorumcular, son iki yılda gerçekleştirilen beşinci seçimde de çok parçalı bir parlamentonun çıktığı Bulgaristan'da zorlu koalisyon müzakerelerinin ardından yeniden seçime gidilmesinin de ihtimal dışı olmadığında birleşiyor.
Seçimler sonrasında oluşan tabloyu AP'ye yorumlayan Sofya'daki Liberal Stratejiler Merkezi program direktörü Ruja Smilova, iki büyük partinin de aynı stratejik dış politika hedeflerini paylaşmalarına karşın, Batı ittifakı bağlamında ülkenin geleceği konusunda farklı vizyonlara sahip olduğunu söyledi.
Batıcı-Doğucu gerilimi
GERB'nin vizyonunun, bugüne kadarki "AB'nin en yoksul ve yozlaşmış ülkesi olarak kalma"nın ötesine geçemeyeceğini öngören Smilova, "Geçmişe saplanıp kalmış" olan partinin "Bulgaristan'ın en zayıf AB üyesi ve NATO'nun en mütereddit ortağı olarak Batı ittifakı istikametinde zoraki yolculuğunu" sürdüreceğini söyledi.
Smilova "Değişime Devam Ediyoruz Partisi"nin ise "Bulgaristan'ın AB'ye daha hızlı entegrasyonu ve yurttaşlarının Avrupa'nın ortalama gelir düzeyine ve yaşam standardına daha hızlı erişmesi perspektifini sun[duğu]" görüşünde.
Yorumcu, Bulgaristan halkı arasında eşit ağırlıkta temsil edilen ve Avrupa-Atlantik yönelimini benimsemeyen, yüzleri doğuya dönük "Avrupa kuşkucuları"nın bu iki partiye yönelik karşıtlıklarının Bulgaristan'daki durumu daha da karmaşıklaştırdığını söyledi.
(AEK)