Haberin Kürtçesi için tıklayın
Rusya’nın girişimiyle Soçi’de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi yaşanan kısa bir gecikmenin ardından bugün başladı.
Suriye'deki savaşın çözümü için toplanan Soçi konferansının açılışı, muhalif örgüt temsilcilerinin havaalanından ayrılmayı reddetmeleri nedeniyle sabah başlayamamıştı.
Reuters haber ajansı, muhaliflerin toplantı salonuna gelmeme kararını organizasyonda Suriye devletinin bayrağı ve ambleminin kullanılması nedeniyle almışlardı.
Bayrak krizi
Suriye'nin kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere üç renkli yatay şeritten oluşan bayrağının ortasında iki yeşil yıldız yer alıyor. Silahlı bazı muhalif gruplar ise aynı bayrağın üç yıldızlı versiyonunu kullanıyor.
Türkiye saatiyle 10.00’da başlaması gereken konferans, bu kriz nedeniyle 12.30’da başlayabildi.
Resmi programa göre kongre kapsamında, birincisi TSİ 10.50'de, ikincisiyse TSİ 14.30'da başlayacak iki genel oturum düzenlenmesi planlanıyordu.
1500 delege var
Ajanslar Suriye hükümet yetkililerinin yanı sıra ülkedeki çeşitli muhalif etnik ve dini gruplardan temsilcilerin davet edildiği kongre için Soçi'ye 1500'den fazla delegenin gittiği belirtiliyor.
Suriye'nin kuzeyinde etkin olan Demokratik Birlik Partisi'nden (PYD) temsilcilerse, Türkiye'nin itirazları ve Türkiye’nin Afrin'e düzenlediği askeri operasyon nedeniyle katılmıyor. PYD'nin muhalifi olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) de Soçi'ye katılmadı.
Cenevre görüşmelerinde muhalefeti temsil eden Yüksek Müzakere Komitesi de kongreye katılmama kararı aldı.
Sputnik kongrede genel oturuma sadece Suriyelilerin katılacağını, gözlemciler ve garantör ülkeler dahil olmak üzere üçüncü tarafların temsilcilerinin bu toplantılara katılmasına izin verilmeyeceği bilgisini geçti.
AA: Muhalifler temsil yetkisini Türkiye'ye verdi
Bu arada Anadolu Ajansı Suriyeli muhaliflerin Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmama kararı aldığını ve kongrede temsil yetkisini Türkiye heyetine verdiği yönünde bir haber geçti.
Anadolu Ajansı Reuters’in geçtiği muhaliflerin Suriye bayrağının kullanılması nedeniyle havalananından ayrılmadıklarını belirterek “Bu nedenle kongreye katılmama kararı alan Suriye muhalefeti heyeti, temsil yetkisini Türk heyetine verdi” bilgisini geçti.
Garantör ülkelerden kimler katılıyor?
Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal temsil ediyor.
Rus heyetinin başında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetinin başında Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari bulunuyor.
Kongreye davet edilen gözlemcilerden biri BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura.
BBC genel oturumların sonunda De Mistura'nın önerdiği maddelerden oluşan bir sonuç bildirisi kabul edilmesi beklendiği bilgisini geçti.
Yeni Anayasa oluşturulması hedefleniyor
Oturumların sonunda ayrıca, Suriye'nin yeni anayasası üzerinde çalışacak bir komisyon oluşturulması bekleniyor.
Putin'in mesajı okundu
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kongrenin katılımcılarına yönelik karşılama mesajını okudu. Kongrenin, Suriye'nin 'barışçıl ve normal hayata dönebilmesi için' bir imkan sunduğunu kaydeden Putin, 2011'den beri devam eden çatışmalara gönderme yaparak, bu ülkede 'tarihin trajik sayfasını çevirip kapatmak için gereken koşulların oluştuğunu' da belirtti.
Kongrenin açılış konuşmasını ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev yaptı. (HK)
* Kaynaklar: BBC, Sputnik