Roboski Katliamı’nın istihbaratının ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) geldiğine ilişkin haberini değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi dinlemelerin soruşturulması gerektiğini, sorumlunun ortaya çıkarılması durumunda yeni delil oluşursa Roboski Katliamı hakkındaki takipsizlik kararının kalkabileceğini söylüyor.
Der Spiegel bugün “İki Yüzlü Arkadaşlık: Türkiye NSA için “Partner ve Hedef’” başlıklı makalede eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın son açıkladığı belgelere yer vererek, NSA’in Ocak 2012’nin ilk saatlerinde PKK’lilere ilişkin istihbarat vermenin yanı sıra bunun uzun süreli bir işbirliği olduğu, NSA’nin hem Türkiye sınırları içinde hem de Türkiye sınırları dışında PKK’li olduğundan şüphelenilenlerin telefonlarını dinleyip bu verileri Türkiye ile paylaştığı aktarmıştı.
Elçi: Dinleme hukuk skandalı
Konuyla ilgili bianet’e konuşan Roboskili ailelerin avukatı ve Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi bu istihbarattan kimin haberinin olduğunun araştırılması gerektiğini söylüyor.
“Roboski Katliamı, takipsizlik kararının ardından şu an bireysel başvuru olarak Anayasa Mahkemesi’nde. Ancak yeni bir delil ortaya çıktığı takdirde bu takipsizlik kararı kaldırılıp soruşturma başlatılabilir.
“Bu dinlemeyle ilgili Türkiye’de kim sorumlu, kim bu dinlemeden haberdar bunun soruşturulması gerekiyor.”
Elçi, NSA’in Türkiye sınırları içerisinde dinleme yapmasını ve bu verileri Türkiyeli yetkililerle paylaşmasını ise “Skandal” olarak değerlendiriyor.
“NSA Türkiye sınırı dışında dinleme yapabilir. Ancak Türkiye’de dinleme yapma koşulları Terörle Mücadele Yasası’nda, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda açıkça belirtildi. Başka bir uluslararası gücün Türkiye’de dinleme yapması, hele ki bunu Türkiyeli yetkililerle paylaşması iç hukukun ve Anayasa’nın açıkça ihlalidir. Bu suçun hukuki ve ahlaki bir izahı yok.”
Cumhurbaşkanı, hükümet ve Dışişleri'nden açıklama
Der Spiegel’de yayımlanan haberlerin üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet sözcüsü Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı.
Erdoğan konuyla ilgili “Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur” demiş, Arınç ABD maslahatgüzarın Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, izahat alındığını söylemişti.
Dışişleri Bakanlığı ise “İddiaların doğru olması halinde, bu tür faaliyetlerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve iki ülke arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığı açıktır” açıklamasını yapmıştı. (EA)