Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, SMA hastası çocuklara yönelik gen tedavisinin bilimsel olarak işe yaradığını gösteren somut verinin olmadığını söylemesi üzerine Avukat Dilşad Enhoş, "Bakan'ın söyledikleri çelişkili. Söz konusu ilaç artık devletin tanıdığı kategoride yer alıyor" dedi.
Milli Piyango'nun Türkiye Varlık Fonu'na aktarılan 75 milyon TL'lik ikramiyesinin SMA hastası çocukların tedavisinde kullanılması için sosyal medyada kampanya başlatılmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yayınlayarak şöyle demişti:
"Çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasının ise net olarak karşısındayız. Bilimsel veriler dışında küresel ilaç şirketlerinin oyununa müsaade etmeyeceğiz. Ailelerimizin suistimal edilmesine izin vermeyeceğiz. Gen tedavisi adı altında ortaya atılan yöntemin bilimsel olarak işe yaradığını gösteren şimdilik somut hiçbir veri bulunmamaktadır."
TIKLAYIN - Bakan Koca: SMA kampanyaları devleti aciz gösteriyor
Avukat Enhoş, ömür boyu süren ve Türkiye'de tercih edilen Spinraza ilacına alternatif olarak geliştirlen gen tedavisi Zolgensma'nın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Kurumu (EMA) tarafından tüm yaş ve tipteki SMA hastaları için onaylandığını hatırlattı.
Yurtdışı ilaç listesinde
Enhoş, bu onayların alınabilmesi için akademik çalışmaların yapıldığını söylüyor ve ekliyor:
"Bakan bu noktada çelişkili açıklama yaptı. Çünkü SMA hastalarının erişmeye çalıştığı söz konusu gen tedavisi, açılan bir dava ile Yurtdışı İlaç Listesi'ne eklendi. Yani Bakan'ın dediği gibi bir kobay olma durumu yok. SMA gen tedavisi Zolgensma, Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu'nun 22.12.2020 tarihli yurt dışı ilaç listesine dahil edildi.
TIKLAYIN - SMA ilacı SGK kapsamında değil, fiyatı da netleşmedi
"Bilimsel etkinliği tasdikli"
"İlacın firması Novartis. Ülkemizde ruhsat başvurusu yapılmamıştı. Yurtdışından getirilmesi gerekiyordu. Hukuken şu şekilde olması gerekiyor; doktorun bu ilacı reçete etmesi gerekiyor. Bakanlık da Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu'na başvuru yapıyor. Tek bir hasta için tedarik ediliyor. Bu onay Yiğit bebek için verildi. Bu da ilacın bilimsel etkinliğini tasdikliyor. Öte yandan TİTCK onayı sadece ilacın ülkemize gelişine ilişkin, ilacın ücreti halihazırda SGK tarafından karşılanmıyor. Bu ücret de 2.4 milyon dolar."
"En azından kampanyaları engellemeyin"
Bugüne kadar dokuz bebeğin bu tedavi için yurtdışına gönderildiğini söyleyen Dilşad Enhoş, valilikler tarafından da kampanyalra izin verilmediğini aktardı.
Enhoş şu önerilerde bulundu:
"Aileler çok zor durumda, bu fiyatı ödeyemeyen aileler var. İlk aşamada SGK geri ödemesini almıyorsanız bile en azından Bakanlık olarak masaya oturun, ilacın fiyatını düşürmeye çalışın. Ve kampanyaları engellemeyin. Üç kat daha az fiyata düşeceğine dair resmi olmayan açıklamalar var. Bu sayede belki dokuz değil belki 27 bebek bu tedaviyi alabilecek.
Türkiye'de 400 bebek gen tedavisi alabilir
"1300 civarı bebek var SMA hastası. Bunların çocğu da bu ilacın kriterlerini karşılamıyor. Sağlayan zaten 400 civarı bebek var. 2 yaş altı ve belli bir kilonun altında olması gerekiyor bu gen tedavisini alabilmesi için. Ailelerin kampanyalarına da izin verilmiyor. Hem yaşam hakkı hem de sosyal devlet ilkesi gereğince tabii ki devletin karşılaması gerekiyor bu ilacı."
(AÖ)