* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Orta Avrupa ülkesi Slovenya'da pazar günü (27 Kasım) yapılan referandumun kesin olmayan sonuçlarına göre, halk oylamasına katılan yurttaşların yüzde 62'den fazlası, kamu yayıncısı televizyon ve haber kanalına hükümetin atama yapmasının engellenmesini istedi.
Ülkenin sağ popülist eski başbakanı Janez Janša'nın genel seçimleri kaybetmesinin ardından kendisinin döneminde Slovenya'daki basın özgürlüğünün durumunun kötüleştiği şikayetleri yapılmış, yeni hükümet de bunun üzerine bir dizi yasa değişikliği yapmıştı.
Değişiklikler Jansa'nın Sloven Demokrat Partisi'nin (SDS) çağrısıyla halk oylamasına sunuldu. 27 Kasım'da yapılan referandumda oy kullananların yüzde 62'den fazlası yeni düzenlemeden yana oy kullandı.
Eski başbakan akrabalarını atamıştı
Seçmenlerin kamu yayıncılarına yapılan atamaların siyasileştirilmemesi yönünde oy kullanmasının ardından sonuçlara ilişkin konuşan Slovenya Kültür Bakanı Asta Vrečko, "Halk kararlı bir şekilde bağımsız ve özerk olması gereken en büyük medya ve kültür kurumumuzun parti siyasetinden uzak tutulmasını istediğini gösterdi" açıklamasında bulundu.
Euronews'ün aktardığına göre, Janez Janša daha önce ulusal kamu yayıncısı RTV'yi "taraf tutmakla" suçlamış ve kurumun bazı yöneticilerini görevden alarak yerlerine akrabalarını getirmişti.
Referandumda seçmenlerin çoğunun olurunu alan yeni düzenleme 2023 yılının ilk haftalarında yürürlüğe girecek.
Öte yandan, referandumda Slovenyalı yurttaşların uzun süreli sağlık ve bakım hizmetleri ve hükümetin yapısıyla ilgili yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili de oy kullanması istendi. Slovenyalı seçimenler, halk oylamasında, bu iki yasal değişikliği de destekledi.
* Slovenya, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 36. sıradan 54. sıraya gerilemişti.
Sağ popülist başbakanın ardından Slovenya
Genel seçimler için 24 Nisan 2022'de sandık başına giden Orta Avrupa ülkesi Slovenya'da üç dönem boyunca başbakanlık yapan sağ popülist başbakan Janez Janša'nın partisi seçimi kaybetmişti. Seçimleri şimdiki başbakan Robert Golob'un Özgürlük Hareketi kazanmıştı.
Bu seçimlerden yedi ay sonra yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin 13 Kasım'daki ikinci turunu da Janez Janša'nın desteklediği bağımsız aday Anze Logar' karşı yarışan bağımsız aday Nataša Pirc Musar yüzde 53,86 oyla kazanmış ve ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı olmuştu. (SD)