Fotoğraf: MA
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hasta mahpuslarla ilgili Adalet Bakanlığı genelgesine dair Meclis’te açıklama yaptı.
TIKLAYIN - Adalet Bakanlığı’ndan hasta mahpus genelgesi
Türkiye’nin hasta tutukluların ölümlerinde birinci olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Aralık ayında 28 Şubat davasından hükümlü Vural Avar 85 yaşında, Alzheimer hastası olarak infaz erteleme aldığı halde cezaevinde hayatını kaybetti” dedi.
MA’nın haberine göre, Gergerlioğlu, “Bu ilk hasta mahpus ölümü değildi! Son hasta mahpus ölümü de olmayacak. Zulümat Bakanı Bekir Bozdağ Kanal 7’ye bir söyleşiye çıkarak, birtakım açıklamalar yaparak, Cumhurbaşkanı’nı temize çıkarmaya çalıştı. Adli tıp görevlilerini, oradaki doktorları suçladı. Cumhurbaşkanı’nı kurtarmaya çalıştı çünkü resen infaz erteleme verilebilecek bir kimse, dışarı çıkabilecek bir kimse cezaevinde tuvalette düşmek suretiyle hayatını kaybetmişti ve o düşme hayatını kaybetmesi sonrası oradan çıkarılıp hastaneye götürülürken zaten hayatını kaybetmişti” diye konuştu.
“Uyduruk genelge ile bu işler düzelmez”
Genelgeyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu genelgede özetle diyor ki; Adli Tıp Kurumu infaz erteleme vermişse Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne hızla gitsin çünkü bu arada ölen çok mahpus oldu. ‘Adli Tıp Kurumu infaz erteleme vermese de Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gelsin biz bir bakalım’ derken herhangi bir milletvekili ya da başkası bu skandalı ortaya çıkarmadan olaya müdahil olalım demek istemişler, tutukluysa da mahkemesi buna baksın, iyice bizi rezil etmesinler, mahkeme en azından tahliye versin gibi üstü kapalı ifadeler var. Böyle bir uyduruk genelge ile bu işler düzelmez, hasta mahpus sorunu çözülmez. Hasta mahpus ölümlerinde dünyada birinciyiz.”
Genelge hakkında
Adalet Bakanlığı “sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle” kişilerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılmasını içeren bir genelge yayımladı.
Genelgeye göre, hükümlü, durumunun “sürekli hastalık, sakatlık veya kocama hali olup olmadığının teşhis ve tespiti için” tam teşekküllü devlet hastanesi sağlık kuruluna sevk edilecek.
Tam teşekküllü sağlık kurulu raporu alındıktan sonra, daha önce verilen tüm tetkik ve raporlar da talebine eklenerek, hükümlünün durumunun sürekli hastalık, sakatlık veya kocama hali olup olmadığının teşhis ve tespitine ilişkin Adli Tıp Kurumundan bilimsel ve teknik görüş istenilecek.
Adli Tıp Kurumunun, hükümlüde "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama" teşhis etmesi halinde, kurumun bu teşhisiyle birlikte, sağlık kurulu raporu, infaza konu kesinleşme şerhli tüm ilamları ile koşullu salıverilmenin geri alınması, içtima veya içtimanın çözülmesine ilişkin kararların kesinleşme şerhini içeren örnekleri, daha önce yararlandığı aflara ilişkin karar örnekleri, müddetname, infaz edilen ceza müddeti ile koşullu salıverilme tarihine kadar kalan süreyi açıkça belirten tutanak, varsa infaz tehir kararı, adli sicil kaydı gibi evraklar fezleke ekinde derhal Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilecek.
- Türkiye hapishanelerinde Adalet Bakanlığının 1. Aralık 2022 tarihli istatistiklerine göre 336 bin 315 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu kişilerden 65 yaş ve üstünde olan kişi sayısı 5 bin 513 kişi. Bakanlığın istatistiğine göre 277 müstakil kapalı, 88 açık, 4 çocuk eğitim evi, 10 kadın kapalı, 8 kadın açık ve 9 çocuk kapalı cezaevi olmak üzere 396 infaz kurumu var. İnfaz kurumlarının toplam kapasitesi 286 bin 797’dir. Bu durumda halen 49 bin 518 mahpus kapasite fazlası olarak hapishanelerde tutuluyor.
- İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonunun Nisan 2022 tespitlerine göre Türkiye hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 mahpus bulunuyor. 2022 yılında hapishanelerde 76 kişi hayatını kaybetti, içlerinden 35’i hastalıkları nedeni ile yaşamını yitirdi.
(AS)