STK'lar ve hastalar şizofreni hastalığının tedavi edilebilir, bulaşıcı olmayan bir hastalık olduğu ve toplumdan dışlanma nedeni olamayacağını söyleyerek "Ruh sağlığı olmayan toplumların sağlığa da olmaz" diyerek yasa oluşturulmasını talep ettiler.
Şizofrenler de çalışabilir
Şizofreni Dostları Derneği, Şizofreni Gönüllüleri ve Dayanışma Derneği, Ruh Sağlığı Platformu ve şizofreni hastaları, Taksim Meydanı'ndan Galatasaray'a kadar yaptıkları yürüyüşle şizofreni hakkında kamuoyunda yanlış kanılara dikkat çektiler:
"Şizofrenler tehlikeli ve saldırgan değil, şizofreni tedavi edilebilir, bulaşıcı değil, şizofreni hastaları çalışıp üretebilir, şizofreni ailenin yanlış tutumundan kaynaklanmaz."
Hastalar ve STK'lar ellerinde renkli balonlarla İstiklal Caddesi'nde yürürken bir yandan da çevredekilere şizofreni hastalığı hakkında bilgiler içeren broşürler dağıttı.
Ellerinde "Şizofreni bulaşıcı değil, önyargı bulaşıcıdır", "Herkes için ruh sağlığı", "Şizofren de çalışabilir yeter ki bir şans verilsin", "Şizofreni hastaları damgalanmasın", "Şizofreni iyileşebilir" yazılı dövizler taşıdılar.
"Kimsenin eğlencesi olmamak için 'Yasa' gerek"
Ruh Sağlığı Platformu, dünyada "Ruh Sağlığı Yasası"nın olduğunu ve Türkiye'de de artık olması gerektiğini, ancak yasayla bir takım sorunların çözülebileceğini ifade eden broşürlerinde yasanın gerekliliklerini şöyle sıralıyor:
* Ruh sağlığımızı bozan etmenleri önlemek için,
* Ruh sağlığı sorunları nedeniyle dışlanmamak için,
* Çağdaş standartlarda uygun ruh sağlığı hizmeti alabilmek için,
* Hiç kimsenin eğlencesi olmamak için,
* İyileşen ruh hastasının işe alınması için,
* Hastalıkla yitirdiğimiz yetileri tekrar kazanabilmek için.
Türkiye'de her beş kişiden birinin ruh sağlığı sorunu olduğunu belirten platform ruh sağlığını sorunlarının aslında kimseye uzak olmadığına dikkat çekti. (EZÖ/EÖ)