Yaklaşık 11 bin sivil havacılık emekçisini temsil eden sendikanın toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki talepleri yalnızca ücret düzenlemelerinden oluşmuyor.
Yağcı, sivil havacılıkta artan rekabetle birlikte THY'nin büyümeye gittiğini, ama koşullarını bu büyümeyi karşılayacak ve uçuş güvenliğini sağlayacak derecede geliştirmediğini söylüyor.
"İki yıl önce 63 uçakla uçuş yapan şirket, bugün 103 uçak kullanıyor. Ama ne genel personel sayısı buna göre artırıldı ne de deneyimli personel sayısı."
Uzun saatler çalışma, standartların altında dinlenme
Yağcı, "uçucu personel" denilen pilotların ve kabin memurlarının durumunu örnek veriyor:
"Uluslararası standartlara göre iki uçuş arasındaki dinlenme süresi 12 saat olmalı. Oysa bizde bu süre ana üste 10, diğer meydanlarda 8 saat."
Bunun sonucu sivil havacılık terminolojisinde "biriken yorgunluk etkisi" oluyor. Yağcı, uyku kaybı anlamına gelen bu durumun dikkat dağılması, hata ve kaza risklerini barındırdığına dikkat çekiyor.
Benzer koşullar uçakların bakımını yapan teknik personel için de geçerli. "Arkadaşlarımız uzun süredir özveriyle çalışıyor" diyor Yağcı. Bu fazla mesai ve iki kişinin yapacağı işleri bir kişinin yapması anlamına geliyor. Bu durum da dikkat dağınıklığı, hata ve kaza riskini barındırıyor.
Sendika uçucu personelin koşullarının da de toplu sözleşmeyle belirlenmesini ve uluslararası standartlara uygun olmasını istiyor.
HAVA-İŞ, bugün yaptığı basın açıklamasında bu çalışma koşullarının sonuçlarını şöyle özetledi:
* Yönetim zaafiyeti çalışanların özverisi ortadan kalktığı için iyice açığa çıktı. Oluşan sefer aksamaları ve rötarlar bu işveren yönetim zaafiyetinin eseri.
* Tarife yapısı Ticari Genel Müdür Yardımcılığı'nca günü birlik değiştirilen tarifeli bir havayolunda, her türlü operasyon ve bakım işlemleri koordinasyonsuz hale gelmiş durumda.
* Uçak yedek parçası konusundaki sıkıntılar ise had safhada.
* Plansızca uygulanan tarife nedeniyle yer hizmet hazırlık süreleri ana üste 45 dakikaya ana üs dışındaki meydanlarda 35 dakikaya sıkıştırılıyor.
* Maliyet kaygısı nedeniyle daha önce uçak teknisyenlerince yapılan yakıt alma, uçak motoru çalıştırma, çeşitli teknik kontroller, asıl görevleri Harekat Koordinatorlüğü olan yer hizmet memurlarına ve pilotlara yaptırılıyor.
Uzlaşma olmazsa grev yakın
Sendika, görüşmelerin tıkanması üzerine devreye giren tarafsız arabulucunun raporunun kendilerine ulaşmasını bekliyor.
Bu raporun 4 Temmuz'da Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne gönderildiğini vurgulayan Yağcı, "Hâlâ bize ulaşmadı" diyor. Raporun ulaşmasından sonraki altı gün içinde uzlaşma olmazsa, sendika greve gidecek. (TK)