Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) 1993'te başlattığı koruyucu aile uygulamasını yaygınlaşamadığını söyleyen Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Altın, 14 yıldan bu yana yürütülen çalışmalara rağmen Denizli’de sadece 23 koruyucu ailenin bulunduğunu belirtti.
Bu aileler 10 oğlan ve 15 kız çocuğunun koruma ve bakımını üstlenmiş durumda.
Altın, “Koruyucu ailelere baktıkları her çocuğun bakımı, eğitimi ve yetiştirme harcamaları için 206 ila 372 YTL arasında aylık ücret ödüyoruz. Aileye Şubat ve Ağustos'ta çocuğun giyim ihtiyaçlarının karşılanması için aylık ücretin iki katı, eğitim yılı başında da üç katı ödeme yapılıyor. Çocuklarımız için çıkarttığımız özel sağlık karnesiyle sağlık giderlerini, ihtiyaç görüldüğünde de etüt ve dershane ücretlerini de kurum karşılıyor” dedi.
Koruyucu aile sisteminin daha da yaygınlaştırılması için "Sizsiz olmaz. Var mısınız?" sloganıyla tanıtım toplantılarına başlayacaklarını belirten Altın, “Bugüne kadar 20 kamu kurum ve kuruluşunda sistemin tanıtımının yapıldığı toplantılar düzenledik. Bundan sonra, kamu kuruşlarındaki toplantılarımıza devam ederken, sosyal hizmet kuruluşlarında da tanıtımları yapıp sistemi yaygınlaştırmaya çalışacağız” diye ekledi.
Ailesi koruyamayan çocuklar için yeni bir aile
SHÇEK web sitesinde yer alan bilgilere göre,
Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuklar, öz ailesi bulunan, öz ailesince bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, sosyal çalışmacı tarafından durumu değerlendiren çocuklar.
Bu çerçevede, haklarında korunma kararı alınmış çocukların koruyucu aileler yanına yerleştirilmeleri için öz ailelerinden muvafakat alınması zorunluluğu yok. Bir aile en fazla üç çocuğu koruma altına alabiliyor. Sosyal çalışmacılar, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukları belli aralıklarla takip ediyor. (EÜ/NZ)