Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’ye operasyon düzenleyeceği iddiaları üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, CHP Genel Başkanı Kemal KIlıçdaroğlu, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu’nun sözlerini derledik.
Davutoğlu, Suriye haritasının değiştirilmesine izin vermeyeceklerini ifade ederken, Müslim, NATO kararı olmadan Türkiye’nin Suriye topraklarına müdahale edemeyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu ve Sancar, geçici hükümetin böyle bir karar vermesinin doğru olmadığını dile getirirken, Kürkçü Türkiye’nin esas amacının Rojava’nın bütünleşmesini engellemek olduğunu söyledi.
Halaçoğlu ise “Güvenli bölge oluşturularak PYD’nin engellenmesi amaçlanıyorsa ne ala” dedi.
Davutoğlu: Harita değiştirilmesine izin vermeyiz
“Suriye’de yaşananları yakından takip ediyoruz. DEAŞ terör örgütüne de Suriye rejimine de karşı çıktık. DEAŞ’ı ilk terör örgütü ilan eden ülke Türkiye’dir. Şimdi Türkiye’ye karşı uluslararası bir algı oluşturmak isteyenler bizim bu örgütle adımızı yanyana zikretmeye kalkıyorlar.
“Birileri haritayı değiştirmeye kalkarsa, buna açık tutum sergileriz. Biz Türkiye’yi ne oldu bittilere karşı karşıya bırakılmasına izin veririz, ne de maceraya sürükleriz. Geçmişte olduğu gibi cevabını veririz.
“Etrafımızda bir ateş çemberi var, doğru. Her türlü riskle karşı karşıyayız doğru. Ama Irak savaşından sonra 12 yıldır etrafımız ateş çemberi. Bu ateş çemberi İstanbul’u, Muğla’yı, Trabzon’u yakmamışsa, onun arkasında AK Parti’nin erdemli dirayetli yönetimi vardır.”
Müslim: Saldırı olursa direniriz
“Bizim bütün mücadelemiz bölgede yaşayan bütün halkların özgürlüğü içindir. Soykırım, katliam, diğerlerini dışlamak yok.
“Nerede olursa olsun Kürt ve Türkmen iç içedir. Türkiye’nin gireceğini belirttiği Cerablus’un batısında Türkler ve Kürtler beraber yaşıyorlar.
“Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi konusunda askerin tutumu doğrudur. Büyük devletlerin yetkilileri ile konuştuk. Şöyle söylediler; ‘Orası yalnız sizin ve Türkiye’nin sınırı değil, NATO’nun sınırıdır.’
“Açıkça bana söylediler. Sınır ötesi bir harekât olursa NATO kararı gerektirir. Bu nedenle askerin tutumu doğrudur. Türkiye öyle bir girişimde bulunursa bu demektir ki NATO’nun kararıdır. NATO kararı olursa çok şey değişir. İlgili taraflar en büyük devletler bu işe karışır.
“Bugüne kadar bölgemize, köylerimize rejimden, IŞİD’den veya herhangi bir güçten gelen saldırılar karşısında durduk. Başka yerden gelirse de buna direniriz.”
Kılıçdaroğlu: Sakın ha
“Şimdi bir geçici hükümet var, bunu unutmasınlar. Bu hükümetle Suriye’ye girme senaryoları tartışılıyor. Bu konuda önce konuşması gereken Başbakandır; Cumhurbaşkanı değil. Önce Cumhurbaşkanı konuşuyor, sonra Başbakan konuşuyorsa yönetimde sorun var demektir.
“Uyarıyorum, sakın ha! Bu senaryo Türkiye’ye ağır bedeller ödetti, ödetmeyi sürdürür. En tehlikeli olanı dış politikayı iç politika unsuru haline getirmektir. Maalesef AKP bunu yaptı. Korkarım devam etme niyetinde.
“Savaşı son çare olarak değil de ilk çare olarak düşünen bir zihniyet, ülkeyi aydınlığa, refaha taşıyamaz.”
Kürkçü: Amaç Rojava'nın bütünleşmesini önlemek
"Suriye'ye yönelik bu yönde bir harekatla ilgili herhangi bir askeri aciliyet yok. Hükümet Türkiye'nin boynuna savaş kelepçesi geçirmeye çalışıyor.
"Böyle bir harekat PYD kontrolündeki arazilere asker konuşlandırmak için yapılacak. Rojava'nın bütünleşmesine el koymak için atılmış olan hilekar bir adım. Bunun mutlaka durdurulması gerekir."
Sancar: Geçici hükümet savaş kararı veremez
“Yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümetin sadece günlük işleri yürütmesi gerekir. Hele savaş, askeri müdahale gibi son derece ağır sonuçları olan bir kararı bu tür bir hükümetin vermesi hiçbir gelenek ve düşünceyle meşrulaştıramaz, ayrı bir sorumluluk doğurur.
“Asker göndermeyi gerektiren her türlü karar, olağan gündelik işleri yürütmesi gereken böyle bir hükümet tarafından verilemez. Meşruiyeti olmaz.”
Halaçoğlu: PYD’ye engel olacaksa ne ala
“AKP daha önce de ‘Suriye’nin kuzeyinde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyiz demişti.
“Hükümet şu anda savaş kararı verecek konumda değil. IŞİD’le çatışmaya girecekler demektir bu. Güvenli bölge oluşturma adına PYD’ye engel olmayı düşünüyorlarsa ne ala ancak o yerleri PYD’ye bırakacaklarsa, bu düşündürücü.” (EKN)
* Salih Müslim’in Milliyet’ten Namık Durukan’a verdiği söyleşinin tamamı için tıklayın
** Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hürriyet’ten Şükrü Küçükşahin’e verdiği demecin tamamı için tıklayın
*** Sancar, Kürkçü ve Halaçoğlu’nun açıklamalarını Cumhuriyet’ten derledik.