Doğruluk Payı'nın, bir yıllık Seçim Özel raporuna göre siyasilerin analiz edilen iddiaların genel doğruluk payı ortalaması 5,7/10. Dört parti içinde ise sırasıyla en doğru söyleyenler şöyle: HDP, CHP, MHP, AKP
Doğruluk Payı, 20 Haziran 2014’ten beri Türkiye'de 159 siyasi aktörün, 408 adet demecini analiz edip, beş seviyeli Doğruluk Payı kadranına göre derecelendirdi.
Son bir yıl içerisinde analiz edilen siyasi aktörlerin 49'u AK Parti'li, 57'si CHP'li, 23'ü MHP'li ve 14'ü HDP'li siyasilerden oluşuyor. Meclis dışından ise 14 isim (Cumhurbaşkanı dahil) analizler içinde yer alıyor.
Tüm bu siyasilerin genel doğruluk payı ortalaması 5,7/10, yani "kısmen doğru".
AKP'nin puanı 4,97/10
AK Parti'de 49 farklı siyasinin tam 169 iddiası analiz edildi. Özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu, 40'a yakın iddiası ile parti içinde önemli bir yer kapladı. AK Partili siyasilerin iddialarının ortalama doğruluk payı puanı ise 4,97/10, 'kısmen doğru'.
AK Parti'de en çok konuşulan konuların başında ise Dış Politika, diğer öne çıkan konular ise Büyüme ve İstihdam olarak belirlendi.
CHP'nin puanı 6,49/10
CHP'ye baktığımız zaman ise, parti içinden 57 siyasi aktörün 116 adet iddiası analiz edildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, analiz edilen 28 adet demeci ile partisi içinde ön sırada. CHP'nin ortalama doğruluk payı puanı ise 6,49/10 yani 'kayda değer oranda doğru'.
CHP'nin gündeminde olan konular ise başta Toplumsal Cinsiyet, İstihdam ve Sosyal Politikalar olmak üzere geniş bir alana yayılıyor.
MHP'nin puanı 5,94/10
MHP'de 23 farklı siyasi aktörün, 51 adet iddiası analiz edildi. Bu analizler sonucunda MHP'nin ortalama doğruluk payı puanı 5,94/10 olarak belirlendi. MHP'nin gündeminde ise ağırlıklı olarak Güvenlik, Enerji ve Büyüme ile ilgili iddialar yer aldı.
HDP'nin puanı 7,11/10
HDP'de ise 14 farklı siyasi aktörün 27 adet iddiası incelendi ve ortalama doğruluk payı puanı 7,11/10, yani 'kayda değer oranda doğru'.
Partide en çok analiz edilen isim olarak, 7 iddiası ile, Hasip Kaplan öne çıktı. Onu Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve Sebahat Tuncel izlediler. HDP'lilerin analiz edilen gündemlerinin başında ise Genel Politika, Gelir Dağılımı ve Büyüme geldi.
Doğruluk payı nedir?
Doğruluk Payı, Ortak Gelecek için Diyalog Derneği'nin bir girişimi olarak, 20 Haziran 2014 tarihinde yayın hayatına başladı. ürkiye siyasetine etki eden demeçlerin açık kaynak ve verilerle doğruluklarını kontrol edip bulgularını günlük olarak kamuoyu ile paylaşıyor.
Kendini "daha demokratik bir Türkiye amacıyla yola çıkmış bir grup insanın aynı çatı altında, siyasetin daha sorumlu, ölçülebilir ve daha şeffaf olması için yürüttüğü çabaların bir ürünü" olarak niteliyor. Herhangi bir parti bağlantısına sahip olmadığını ve kar gütmediğini belirtiyor. (NV)
Erdoğan'ın söylemi yüzde 84 yanlışYapılan analizlerden bir tanesi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Van mitinginde söylediği “Doğu ve Güneydoğu bölgelerimize 12 yılda yaptığımız yatırım, bu yılın fiyatlarıyla 260 katrilyon lira, yani yaklaşık 100 milyar dolar” cümlesi oldu. Bu iddia Kalkınma Bakanlığı’nın illerle ilgili verileri kullanarak analiz edilmiş. Buna göre 2002 – 2014 yılları arasında Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illere yapılan yatırım miktarı 42 Milyar TL, TL’den 6 sıfır atılmadan önceki haliyle 42 katrilyon lira. Bu rakam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iddia ettiği 260 katrilyon lira’dan oldukça uzak. |
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.