Haberin İngilizcesi için tıklayın
Öğrenciyken katıldıkları eylemler nedeniyle 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılan akademisyen Sinem Mut ve nişanlısı Anıl Kaya’nın iltica başvuruları reddedildi.
Almanya’da mahkeme, siyasi iltica taleplerini, “siyasi angajmanları yüksek” diyerek reddetti ve Türkiye’ye iade edilmelerine karar verdi.
Sinem Mut bianet’e yaptığı açıklamada, 21 Ağustos’a kadar ülkeyi terk edeceğine dair uçak bileti göstermesi talebiyle bugün tebligat da geldi.
1 Mayıs, 8 Mart, Roboski anmasından ceza
Sinem Mut ve Anıl Kaya, üniversite öğrencisi oldukları dönemde Demokratik Haklar Derneği’ne üyeydi, dernekle birlikte katıldıkları 1 Mayıs, 8 Mart veya Roboski anması gibi eylemler gerekçe gösterilerek haklarında 2012 yılında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla dava açıldı. 2019’da sonuçlanan davada ikisine de ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi, cezalar istinafça da onandı, dosya şu anda Yargıtay’da.
Dava sonuçlandığına Sinem Mut Ankara Üniversitesinde akademisyendi, Anıl Kaya da Selçuk Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisiydi ve özel bir şirkette çalışıyordu.
Aynı davadan, aynı gerekçelerle, aynı süredeki cezaları almış olan 10 kişi birlikte yurtdışına çıktılar.
Mut, Kaya ve beş kişi Almanya’ya, üç kişi de İsviçre’ye aynı dava dosyasındaki belgelerle iltica başvuru yaptı.
Bayern eyaletinde başvuru yapan Sinem Mut ve Anıl Kaya hariç hepsinin başvuruları kabul edildi, oturum hakkı tanındı.
Almanya’da “İbrahim Kaypakkaya” sorgusu
Sinem Mut yaşadıkları süreci şöyle anlattı:
“Almanya’da göçmenler ve sığınmacılar bürosuna (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge / BAMF) başvurduk. 15 Mayıs 2020’de, başvurumuzu ‘belgeler gerçekçi değil’ diye reddettiler. Oysa aynı belgelerle diğer sekiz kişinin başvurusu kabul edilmişti. Bu ret kararını mahkemeye taşıdık, idare mahkemesi bir yıl sonrasına duruşma tarihi verdi.
“Duruşmada e-devlet’ten belgelerin orijinallerini gösterince belgelerin gerçekliğine ikna oldular. Bu kez de ayrı bir ‘yargılama’ süreci başladı. Mahkeme bize dosyada bahsi geçen eylemlere katılıp katılmadığımızı sordu. ‘Tabii ki katıldık’ dedik.
“Mahkeme, Türkiye’deki yargılamanın iddianamesini de incelemiş, bana evimde yapılan aramada İbrahim Kaypakkaya’nın Seçme Yazılar’ının çıkıp çıkmadığını da sordu. Ben de kitabın Türkiye’de bandrollü satılan, hakkında yasaklama kararı olmayan bir kitap olduğunu, benim de politik bir insan olduğumu ve evimde hem bu kitabın hem de başka birçok kitabın bulunduğunu söyledim.”
Hapis cezası var ama “tutuklanma tehlikesi yok”
Sinem Mut bianet’e yaptığı açıklamada, “Almanya’daki iltica başvurusu değerlendirmesinde, Türkiye’deki mahkemedeki gibi, tekrar yargılandık” dedi.
“Politik kimseler olup olmadığımıza dair sorular sorulduktan sonra mahkemeden, ‘Siyasi angajmanları yüksek’ şeklinde ret kararı çıktı.
“5 Mayıs 2021 tarihli kararda ayrıca, Türkiye’deki davada adil yargılandığımıza, 7 yıllık dava süresinde savunma hakkımızı kullandığımıza kanaat getiriliyor.
“Augsburg 4. İdari Mahkemesi, Türkiye’ye gönderildiğimizde tutuklanma tehlikemiz olmadığına da değinmiş ancak istinafça onanmış hapis cezalarımız var. Aynı davada yargılanan bir başka sanık ‘kaçma şüphesiyle’ halen tutuklu.”
“Türkiye hapishanelerinde kötü muamele yok”
“Mahkeme, Türkiye hapishanelerinde işkenceye dair bir bulguya rastlanmadığını da ileri sürdü. Kararda idam cezasının olmadığı, Türkiye hapishanelerinin de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde düzenlendiğine dair net bir ifade yer aldı.”
“Yani, “Türkiye sizi haklı gerekçelerle yargıladı”, “siz illegal örgüt üyesi olabilirsiniz”, “Türkiye hapishanelerinde kötü muamele ve işkence olduğu söylenemez”, “Türkiye’de idam kararı yok, bu yüzden iade edilmemizin insan hakları ve özgürlük hakkı ihlali anlamına gelmeyeceği’ gibi ifadeler kullanarak başvurumuz reddedilmiş oldu.
“Gerek mahkemede sorulan sorular gerekse de gerekçeli kararda gördüklerimiz bize Türkiye’de maruz kaldıklarımızı tekrar yaşattı.”
Mut ve Kaya’nın üst mahkemeye yaptıkları başvuru da reddedildi ve Münih Bölge Mahkemesi iade/sınırdışı kararının uygulanması yönüne hükme vardı.
Sinem Mut hakkında
29 yaşında. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kurumları Yönetimi Bölümü’nden 2013 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Sağlık Kurumları Yönetimi Bölümü’nde doktora öğrencisiydi. 2014’te Araştırma Görevlisi kadrosuna atandı ve Ankara Üniversitesi’nde çalışmaya başladı.
2018 yılının Eylül ve Aralık aylarında Ankara Üniversitesinin onayıyla Hochschule Neu-Ulm’de Erasmus Programında misafir öğrenci olarak ders aldı. Almanya’ya iltica talebinde bulunduğunda hala bu görevi sürdürüyordu.
Anıl Kaya hakkında
32 yaşında. Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Selçuk Üniversitesi'nde Sanat Tarihi bölümünde yüksek lisans öğrencisiydi. Bir yandan da özel bir şirkette idari işler departmanında çalışıyordu.
Almanya’ya gittikten sonra ikisi de BAMF'ın kararı ile Entegrasyon kursuna başladı ve TELC sınavına girerek B1 ardından da B2 düzeyinde Almanca sertifikası aldılar. Anıl Kaya şu anda Hochschule Augsburg’da Almanca eğitimine devam ediyor. Sinem Mut da Techniche Hochschule Ingolstadt'da Weiterbildung programına devam ediyor.
(AS)