Kazan, Türkiye'de yargının kurumsallaşmamasından kaynaklı olarak her şeyin siyasi iktidarın öfkesine bırakıldığını belirterek, "Siyasi iktidar sizi sevmezse yeni TCK'yla işiniz çok zor" dedi
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi'nin 22 Mart'ta TMMOB toplantı salonunda düzenlediği yeni TCK'ya ilişkin bir panelde konuşan Kazan, yeni TCK tartışmaları başladığı günden bu yana hükümetin "bu zamana kadar aklınız nerdeydi?" yaklaşımının yanlış olduğunu söyledi.
"Yargıya göre bir şey ya doğrudur, ya da yanlıştır. Hükümetin görevi bir yanlışlık varsa onu düzeltmektir. Madem farketmedin ben seni yedim tarzı bir yaklaşım olamaz".
"Alt komisyonda ceza yasası yazılamaz"
Ceza yasalarının uzun bir süreçte hazırlanması gerektiğini, dünyadaki tüm uygulamaların bu şekilde olduğunu hatırlatan Kazan, ceza yasalarının kabul edildikten sonra da uygulayıcıları tarafından tam olarak kavranmadan yürürlüğe girmemesi gerektiğini ifade etti.
"Hakimlerin, savcıların, polislerin, getirilecek ceza yasasını tüm yönleriyle tanıması gerekir. Günlük yaşamdaki geçerliliği göz önünde tutulduğunda ceza yasalarının Anayasadan bile önemli olduğunu söyleyebiliriz".
Teknik olarak Adalet Bakanlığı alt komisyonun ceza yasaları yazamayacağını belirten Kazan, fakat alt komisyonun ceza yasasına ilişkin bu zamana kadar yapılan hazırlıkların dışında yeni bir şey yazdığını söyledi.
Ceza yasaların akademik bir platform tarafından uluslararası hukuktaki güncellikleri de gözetir bir şekilde hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Kazan, "Alt komisyonda, Hukukun kaynağını 'ilahi irade' olduğuna inanan 2 öğretim üyesi yer aldı. Bunların bilimsel niteliğinden söz etmek çok zor. Komisyon'da yer alan akademisyenler birçok zimmet suçunun sanığıydı. Siyasal iktidar değiştikten sonra beraat ettiler. Beraat kararını verenlerden bir tanesi Yargıtay üyesi oldu" diye konuştu.
"Basına duyulan öfkenin göstergesi"
Kazan 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni TCK ile genel olarak basın dünyasının değil toplumun bütün kesimlerinin ve özellikle yargının büyük sorunlar yaşayacağını söyledi.
Kazan, Yeni TCK'da, ceza hukukunun ölçülülük ve orantılılık ilkesinin açık ihlalinin söz konusu olduğunu belirterek, ifade özgürlüğüne ilişkin maddeler düzenlenirken yargıca geniş takdir hakkı veren düzenlemelerden uzak durulması ve her şeyin anlaşılır şekilde ilgili maddelerde açıkça belirtilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Gazeteciliğin günceli kovalamak olduğunu fakat yeni TCK ile gazetecilerin kendilerine oto-sansür uygulamak zorunda kalacağını ifade eden Kazan, her maddenin altına basın yoluyla işlenmişse diye eklenen kısımlar basına duyulan öfkenin göstergesi olduğunu ifade etti.(KÖ/EÜ)