Kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan'ın avukatları ve gazeteci Mehmet Ali Birand "PKK propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandıkları dava zamanaşımından düştü. Birand dava dosyasına Öcalan'ın avukatlarını televizyon programına konuk olarak davet ettiği için sanık olarak dahil edilmişti.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava 10 yılı aşkın süredir sürüyordu.
İstanbul 9., 11. ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülen ancak 9. Ağır Cezada birleşen bu dosyada Tuğluk, bir yıl altı ay hapis ve avukatlıktan yasaklama cezası almış, Yargıtay ise cezayı bozmuştu. Yargılamada, avukat Mahmut Şakar hakkındaki yakalama kararının yerine getirilmesi bekleniyordu.
Tuğluk'la birlikte, Ayla Ata Akat ve Kanal D yapımcısı Mehmet Ali Birand da sanık olarak gözüküyordu.
Tuğluk, Ata, Şakar, İrfan Dündar, Doğan Erbaş, Hatice Korkut ve diğer 10 kişi, Yeniden Özgür Gündem gazetesinin Mart 2003-Şubat 2004 döneminde çıkan "Hükümete Mektup", "Öcalan' dan Barış Çağrısı", "Ortadoğu'yu Savunacağım" haberleri, Özgür Politika'da çıkan "Oyunu Bozalım ", 2000 yılında Milliyet'te çıkan "İmralı' dan Zirveye Tehdit Gibi Mesaj", Yeni Binyıl'da yer alan "Bazı Trajediler Gelişebilir", Hürriyet'teki "Ötmeye Devam" haberi ve Gözcü, Akit, Türkiye, Kanal D Ana Haber ve Nasname İnternet sitesinde yayınlanan haberlerde verdikleri demeçler nedeniyle sanık olmuşlardı.
Fırat Haber Ajansı'na (ANF) göre, mahkeme Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın, tüm sanıklar hakkında açılan kamu davasının zamanaşımı nedeniyle düşmesini istediği esas hakkındaki mütalaasına uydu. Mahkeme dosyanın bu nedenle ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Doğan Erbaş, Ayla Akat Ata, Okan Yıldız, Fırat Aydınkaya, Bekir Kaya, İrfan Dündar, Mahmut Şakar, Aysel Tuğluk, Mahmut Vefa, Ahmet Avşar, Hadice Korkut, Türkan Aslan, Sevil Küçükkoşun, Mehmet Ali Birand, Baran Doğan, Devrim Barış Baran, Mehmet Nuri Özmen, Muzaffer Akat ve Aydın Oruç hakkında 'örgüt propagandası yapmak' suçundan açılan kamu davasının zaman aşımının dolması sebebiyle ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Sanıklar, "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettikleri" (TCK 220/7) ve "silahlı örgüte üye oldukları" (TCK 314/ 2) iddialarıyla yargılanıyorlardı. 220/7 maddesi üç yıla kadar, 314/ 2. maddesi 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. (EÖ)