Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mardin Nusaybin’de 2011’de belediyeye ait Mitani Kültür Merkezi bahçesinde “Demokratik Çözüm Çadırı” kurulması nedeniyle dönemin Nusaybin Belediyesi Başkanı Ayşe Gökkan’ın “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılandığı davada Gökkan’a hapis cezası verildi.
Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasının “orantısızlık” nedeniyle Yargıtay tarafından bozulmasıyla yeniden görülen davanın karar duruşmasında, Gökkan bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.
MA’daki habere göre, Gökkan, Kürtçe yaptığı savunmada, mahkemenin başından beri tarafsızlığını yitirdiğini, buna dair defalarca reddi hakim talebinde bulunduklarını ifade ederek, “Bu mahkemeyi, heyetini, başkanını, hatta katibini reddediyorum” dedi.
Mahkemeye 20 sayfalık savunma gönderdiğini ifade eden Gökkan, savunmaya dair ekleyeceği başka bir şeyinin olmadığını belirterek, “Jin, jiyan, azadî, yargılanamaz” dedi.
Avukatlar savunmayı reddetti
Müvekkillerinin SEGBİS üzerinden duruşmaya alındığını, avukatların mahkemeden çıkartıldığına işaret eden Gökkan’ın avukatı Muharrem Şahin, sıraladığı nedenlerden dolayı savunma haklarının kısıtlandığını ve savunma yapmayacakların söyledi.
Mahkemeyi tiyatroya benzeten Şahin şöyle dedi:
“Hem mahkemenin içinde hem de dışında maruz kaldığımız durumdan kaynaklı savunma hakkımızın engellendiğini, mahkeme heyetinin hukuka uygun bir karar veremeyeceğini, bu yargılamanın bir tiyatro olduğunu değerlendiriyoruz. Mevcut dosyamızla ilgili yargılamanın hukuki bir değeri yoktur, müvekkil kadın haklarını savunmaktadır. Kadınların eşit ve özgür olmasını, Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerini savunmaktadır."
"Müvekkilin yargılanması gereken 2 hususu var: Kadın ve Kürt olması. Bu böyle belirlenmelidir. Bunun dışında yapılan yargılama hukuksuzdur. Soruşturma propagandadan yapılmıştır, propagandaya yardım diye mevzuatımızda bir şey yoktur. Bu nedenle savunmalarımızı üst mahkemelerde yapmak üzere esas hakkında savunma yapmayacağız."
Gökkan: Özgürlük yargılanamaz
Son sözü sorulan Gökkan, “Mahkemeyi reddediyorum, kadın, özgürlük ve yaşam yargılanamaz” yanıtını verdi. Mahkeme, Gökkan’a “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
TIKLAYIN - Baro Başkanı ve avukatlar polis zoruyla salondan çıkarıldı
TIKLAYIN - "Basının önünde olan birine kaçma şüphesi var dediler"
TIKLAYIN - TJA Sözcüsü Gökkan gözaltında
(EMK)