Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Onur ve Emek ödüllerini açıkladı. Bu yıl Onur Ödülü, oyuncu Suna Selen ile senaryo yazarı yönetmen Tevfik Başer'e, Emek Ödülü ise Türkiye'de yasaklanan Kara Kafa filminin yönetmeni Korhan Yurtsever'e değer görüldü.
Ödüller, 4 Nisan'daki 55. SİYAD Türkiye Sineması Ödül Töreni'nde sanatçılara takdim edilecek.
Suna Selen hakkında
1959'da ilk kez Cahit Irgat'ın Oda Tiyatrosunda sahneye çıktı. 1969'da "Sizi Seviyorum Madam" oyunuyla İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu ödülüne değer görüldü. Sinemaya ilk kez 1960'ta Metin Erksan'ın "Gecelerin Ötesi" filmiyle adım attı. 100'ü aşkın sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı. 1971 yılında Antalya Film Festivali'nde "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler", 1993'te ise Ankara Film Festivali'nde "Cazibe Hanım'ın Gündüz Düşleri" filmiyle yardımcı kadın oyuncu ödüllerini kazandı. İstanbul Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandığı 2003 tarihli "Gönderilmemiş Mektuplar" dışında birçok filmde rol aldı.
Tevfik Başer hakkında
Hamburg Güzel Sanatlar Akademisi mezunu. 1985'te senaryosunu da yazdığı ilk uzun metrajlı film "40 m2 Almanya" (40 Quadratmeter Deutschland) Cannes Film Festivali'nden UNESCO ödülü, Locarno'dan 'Gümüş Leopar', Rotterdam'dan da 'En İyi İlk Film' ödülü dahil pek çok ödül kazandı. 1988'de çektiği ikinci uzun metraj filmi "Sahte Cennete Veda" Berlin Film Festivali'nin yarışma bölümüne katılmış ve Strasbourg Avrupa Film Festivali'nde 'Büyük Ödül'ü kazanmıştı. 1991'de yönettiği "Elveda Yabancı" (Lebewohl, Fremde) Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış (Un Certain Regard) bölümünde gösterildi.
Korhan Yurtsever hakkında
1965'te amcasının stüdyosunda çalışmaya başlayarak sinema dünyasına adım attı. 1977'de ilk filmi "Fırat'ın Cinleri"ni çekti. Film, İtalya'daki San Remo Film Festivali'nde 'Jüri Özel Ödülü', Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Üçüncü Film', Bulgaristan Varna Film Festivali'nde 'En İyi Yabancı Film Ödülü' aldı. 1979'da, "Fırat'ın Cinleri"nin Berlin'deki gösterimi sırasında aldığı davetle ikinci filmi "Kara Kafa"yı çekti. Film sansüre uğrayarak Türkiye'de gösterilemedi. Pek çok festivalde gösterilen filmi, Türkiye'de sinema salonlarında gösterme imkanı bulamayınca bu durumu protesto ederek filmini yaktı.
(SS/AÖ)