Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Olağan Genel Kurulu 4 Aralık Pazar 2016 Pazar günü yapıldı. Genel Kurulda yeni yönetim kurulu seçimi yapıldı.
21 Mart 2015 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da yapılan seçimde başkan olan Zeynep Tül Akbal Süalp yeniden başkan seçildi.
Genel Kurul yıkılan tarihsel Emek sinemasının yerine yapılan alışveriş merkez merkezinin üst katında açılan "sahte 'Emek' sinemasında" yapılacak etkinliklere SİYAD'ın önceki dönemde almış olduğu katılmama kararı teyit edilerek onaylandı ve devamı kararlaştırıldı ayrıca yeni bir sonuç bildirgesi yayınladı.
Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal Süalp hakkındaLisans eğitimini psikoloji alanında aldı. City University of New York’ta ve New York Üniversitesi’nde Sinema ve Kültürel çalışmalar, Sosyoloji yüksek lisans ve doktora yaptı. İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji, Marmara Üniversitesi’nde Sinema doktora programlarında okudu. Çeşitli dergilerde makaleleri ve editörlüğünü yaptığı Kültür ve Toplum 1 (Hil,1995) ve Mentalklinik için yaptığı Oyun (2002) derlemeleri var. ZamanMekan: Kuram ve Sinema (Bağlam, 2004) kitabının yazarı. Ayrıca Özgürlüklerden Kayıplara kitabının üç yazarından ve kısa yazınsal bir kitap olan Eksik Kitap Tuhaf Defter (MudamCamp de Base &:mentalKLİNİK, 2004) adlı çalışmanın da üç yazarından biri. Taşrada Var bir Zaman (2010), Sınıf İlişkileri Sureti Soldurulmuş bir Resim mi? (2011) ve Devrim Yahut Vasat (2012) gibi derleme kitap çalışmaları var. Mart 2015’te yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) başkanı seçildi. 'Barış İçin Akademisyenler' bildirisi imzacılarından olan Akbal-Süalp, 14 Temmuz 22016 günü Bahçeşehir Üniversitesi tarafından işten çıkarıldı. |
İfade özgürlüğü savunusu, sansüre karşı dayanışma
SİYAD Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde şu konulara değinildi:
Genel kurul SİYAD’ın,
1) Ülkemizde basına yönelik baskılar ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller dahil olmak üzere insan haklarına yönelik ihlallerin karşısında tavır almayı,
2) Türkiye’de sinemanın sansür, sinema emekçilerinin çalışma koşulları, tekelleşme dahil olmak üzere sorunlarına işaret etmeyi, bu sorunlara karşı mücadele bağlamında sinema sektörü bileşenleri ile dayanışma içinde olmayı,
3) Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı yürütülen mücadelenin kararlı bir bileşeni olmayı sürdüreceğini beyan ve bu çerçevede sahte “Emek” sinemasındaki etkinliklere katılmama kararını teyit eder;
4) Film eleştirisinin gittikçe marjinalize edilmeye ve magazinselleştirilmeye yöneltildiği günümüz medya ortamında, SİYAD üyelerinin film eleştirisi ve sinema araştırmalarını, sinemanın ticari ve eğlencelik boyutlarının yanısıra sanatsal niteliğine ve toplumsal işlevine de önem vererek gerçekleştiren sinema yazarları olarak örnek ve öncü konumlarını koruma kararlılığını vurgular.
Yönetim kurulu
Genel Kurul'da SİYAD'ın yönetim organları için seçim de yapıldı. Seçilen yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
Zeynep Tül Akbal Süalp, Okan Arpaç, Ayça Çiftçi, Kaya Özkaracalar, Ali Deniz Şensöz; yedek üyeler: Janet Barış, Senem Erdine, Çağdaş Günerbüyük, Yusuf Güven, Gözde Onaran.
Tül Akbal Süalp yeniden başkan
Yönetim Kurulu, genel kuruldan sonra kendi içinde yaptığı işbölümünde Tül Akbal Süalp'ı yeniden başkan, Okan Arpaç'ı yeniden başkan yardımcısı, Kaya Özkaracalar'ı yeniden genel sekreter, Ali Deniz Şensöz'ü ise sayman olarak seçti, Ayça Çiftçi'yi basınla ilişkiler ile görevlendirdi.
Ne olmuştu?
SİYAD’ın 17 Aralık 2013’te yapılan Olağan Genel Kurulu’nda başkan seçilen Alin Taşçıyan, 27 Ekim 2014 tarihinde istifa etti. Yerine başkanlık görevine Melis Behlil’in getirildi. Taşçıyan festival komitesinde yeraldığı 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansür yapıldığı için eleştirilmişti.
Altın Portakal’da belgesel dalında seçim yapan ön jürinin Gezi Direnişi’yle ilgili Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek adlı filmi yarışmaya değer bulmasına rağmen festival yönetimi filmi listeden çıkarmıştı.
SİYAD yönetimi festivaldeki gelişmeyi sansür olarak tanımlamaktan imtina eden bir açıklama yayınladı. Ancak festivalde jüri üyesi olarak bulunan SİYAD üyeleri, filmin ön jüriden geçmesine rağmen gösterilmemesini sansür olarak niteledi ve görevlerinden istifa etti. SİYAD istifa eden üyelerinin yerine yeni simler atayarak jürideki mevcudiyetini sürdürdü. Ancak süreç Taşçıyan’ın istifasıyla sonuçlandı.
SİYAD 21 Mart 2015 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul’a gitti ve Tül Akbal Süalp’in başkanlığında yeni yönetim oluştu. (HK)