Sivil-Demokratik Anayasa Platformu bugün (25 Mart) İstanbul Taksim Hill Otel'de basın açıklaması yaptı.
10 Nisan'da Kadıköy'de düzenlenecek "Sivil-demokratik Anayasa mitingine" çağrı niteliği taşıyan toplantıda KESK, Alevi Bektaşi Federasyonu, DİSK, Göç-Der, Mazlum-Der, Pir Sultan Abdal Derneği, Hak-İşi, BDP, Genç Siviller, 78'liler Vakfı Girişimi gibi birçok derneğin de temsilcileri bulunuyordu.
"Anayasaları değerli kılan farklı kesimlerin taleplerini yansıtmasıdır"
Ayhan Bilgen'in açılış konuşmasından sonra, Sivil-Demokratik Anayasa Platformu adına basın açıklamasını okuyan Zeynep Tanbay şunları söyledi:
"Bizler 1982 anayasasından tümüyle kurtulmak istiyoruz çünkü ruhunda ayrımcılık değil, bireylerin ve grupların temel hak ve hürriyetlerini güvence altına almak ve devlet iktidarını sınırlandırma arzusu yatan yeni bir anayasaya ulaşmadan, özgürlüklerimizi geliştirmemiz, yaşayabilmemiz mümkün görünmüyor. Anayasaları değerli kılan, özgürlük ve hak temelli genel ilkeler üzerinde demokratik bir uzlaşma sağlanması ve toplumu oluşturan farklı kesimlerin taleplerini yansıtmasıdır."
"Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddelerinin olamayacağını" vurgulayan platformun talepleri şöyle:
- Yurttaşlık tanımının bir etnisiteye göre değil, anayasal yurttaşlık olarak tanımlanması,
- Düşünce, ifade, basın, din ve vicdan, örgütlenme vb. özgürlüklerin kayıtsız ve koşulsuz olarak anayasada güvence altına alınması,
- Parasız eğitim, parasız sağlık, işsizlik ödeneği, konut hakkı gibi haklarla donatılmış sosyal devlet biçiminin anayasada yer alması,
- Başta Kürt halkı olmak üzere, bütün halkların ve azınlıkların dil ve kültürlerini serbestçe geliştirebilmelerinin güvence altına alınması, herkesin anadille eğitiminin sağlanması,
- Seçim sistemini demokratikleşmesinin anayasal güvenceye kavuşması,
- Parti kapatmaların anayasadan çıkartılması.
"Yeni anayasa taslağı sendikalaşmanın sonunu getiriyor!"
Yapılan açıklamanın ardından, Sami Evren AKP'nin hazırladığı yeni anayasa taslağını eleştirdi. "100'ü aşkın madde değişecek ama darbecilerin hazırladığı anayasanın ruhu, zihniyeti değişmemiş olacak" diye konuşan Evren, özellikle anadilde eğitimin önünün açılmaması, zorunlu din dersleri ve kamu çalışanlarına grev hakkı verilmemesi üzerinde durdu. Bu anayasa taslağıyla sendikaların örgütlü olmasının anlamı kalmadığını ifade etti.
Tüm kamu işçilerini 10 Nisan'daki mitinge çağıran Evren, "Sokaklarda ne kadar güçlü olursak, taleplerimiz de o kadar güçlü yanıt bulur" diye konuştu.(ÇT)