Türkiye Küçük Millet Meclisleri (TkMM) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ortak Çalışma Grupları'nca (OÇG) yapılan "Sivil Toplumun Nabzı" başlıklı araştırmaya göre, çalışmaya katılan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, mevcut anayasanın mutlaka değişmesi gerektiğini düşünüyor. Ama, referandumda oylanacak paket üzerine görüşler çeşitli.
Nisandan beri anayasa paketi üzerine yapılan toplantılara katılan sivil toplum örgütü temsilcilerinden 205'i, paketin maddeleri üzerine teker teker ne düşündüklerini bildirdi.
Paketin genelinin "yeterli olmamakla birlikte demokratik bir yapı getireceğini" düşünenlerin oranı yüzde 40,48. Değişikliğin yöntemini ve kapsamını yanlış bulanların toplam oranıysa yüzde 33'ü geçiyor. Paketi "üniter devleti yıpratacak" diyerek tehlikeli bulanların oranı yüzde 3,9. "Devletin demokratkleşmesi yönünde ileri bir adım" diye niteleyenlerin oranıysa yüzde 15,12.
Ancak paketteki maddelerin bir bütün halinde halkoylamasına sunulmasını yanlış bulanların oranı da yüzde 40.
İnsan hakları savunucusu Şanar Yurdatapan, TKMM olarak haziranda yaptıkları son toplantıdan çıkan şu iki noktada ortaklaştıklarını söyledi:
a.12 Eylül tarihimizde bir lekedir. Bu dönemde işlenen insanlık suçlarının aydınlatılması ve sorumluların yargılanması gerekir. Bunu engelleyen geçici madde kaldırılmalıdır.
b.1982 Anayasası'nın militer yapısı daha fazla sürdürülemez. Bunun bir parçası olarak askeri yargı'ya tanınan etki alanı yeniden düzeltilmeli ve daraltılmalıdır.
"Maddelere 'Evet' ya da 'Hayır' diye cevap alacak şekilde soruların sorulmadığı" anket, ile seçmenlerin sandığa "ne istediğini, ne istemediğini bilerek gitmesi" amaçlanıyor.
Toplam 205 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışması TKMM'nin örgütlendiği 30 ilden 21'inden yapıldı.
Tarık Zafer Tunaya kültür merkezindeki toplantıya katılanlar arasında Oral Çalışlar, Sacit Kayasu, Abdurrahman Dilipak, Ferhat Kentel de bulunuyordu. (BT)
Araştırmanın tam metni için tıklayınız.