Zonguldak'taki termik santraller
Sivil toplum örgütleri, Garanti Bankası’nın, Karbon İfşa Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP) İklim Liderleri Küresel A listesinde yer almasına tepki göstererek kömürlü termik santrallere finansman sağlayan bir bankanın lider olamayacağını söyledi.
İngiltere Merkezli kuruluş Karbon İfşa Projesi, her yıl, iklim değişikliğiyle mücadele eden şirketleri değerlendirdiği bir rapor yayınlıyor.
Raporun içinde yer alan Küresel A Listesi iklim değişikliği mücadelesinde başı çeken şirketleri kapsıyor. Aralık 2016’da yayınlanan listede, Garanti Bankası da bulunuyor. Garanti Bankası, CDP'nin tüm şirketlere yönelttiği sorulara verdiği cevaplar üzerinden değerlendirmeye tabi tutularak listede yer alıyor.
Garanti 6 bin MW'lik kömür projesini finanse ediyor
Banktrack, Avrupa İklim Ağı (CAN Europe), 350.org ve Yeryüzü Derneği, Garanti Bankası’nın kendini iklim lideri olarak göstermesine tepki gösterdi.
Garanti Bankası, yaklaşık 6000 MW’lık kömür projesinin finansmanında yer alıyor.
Garanti Bankası’nın finanse ettiği kömürlü termik santral projeleri: Iskenderun, Silopi, Göynük, Zetes III (Zonguldak), Aliağa İzdemir ve Atlas termik santrali.
Garanti Bankası’nın finanse ettiği kömürlü termik santral özelleştirmeleri: Yeniköy, Kemerköy, Kangal ve Seyitömer termik santrali.
"Banka kömür desteğini gizliyor"
Sivil toplum örgütleri ortak yaptıkları açıklamada Garanti Bankası’nın, bir yandan yeni kömürlü termik santral projelerine kaynak sağlarken, diğer bir yandan da ömrünü tamamlamış, eski, ekonomik verimliliği düşük ve çevresel etkileri yüksek termik özelleştirmelerinin finansmanında yer aldığını hatırlattı.
“Garanti Bankası, kömüre milyonlarca USD destek vermesine rağmen, sürdürülebilirlik raporları hazırlayarak ve taahhütler vererek, kendisini “İklim Eylemi Lideri” olarak gösteriyor. Ancak banka CDP’ye verdiği cevaplarda, portföyünde bulunan kömür projelerinden bahsetmiyor.
"Hazırladığı CDP Sürdürülebilirlik Raporu’nda, yenilenebilir enerji finansmanını arttıracağını, gölge karbon fiyatlandırması yapacağını, müşterilerinden ağaçlandırma yapmalarını istediğini, ofis alanlarını düşük emisyonlu hale getireceğini ifade ediyor fakat aynı zamanda kaynaklarını, karbon emisyonlarının baş kaynağı olan kömür projelerine destek için kullanıyor. Garanti Bankası, raporlarında saydam davranmayarak, kömüre verdiği mali desteği göstermiyor.
"Garanti söz vermişti"
Bankaların adilliğini ve sürdürülebilirliğini izleyen uluslararası sivil toplum örgütü Banktrack’tan İklim ve Enerji Kampanyaları Koordinatörü, Yann Louvel şöyle dedi:
“Geçtiğimiz yıl, bankaların kömür sektöründen finansman çekme sözü verdikleri ‘Paris Taahhüdü’ kampanyası çerçevesinde Garanti Bankası bize bu kampanyanın vizyonu kabul ettiklerini, bu yönde faaliyetlerde bulunacaklarını belirtmişti. Ancak CDP’ye verdikleri raporda kömürden söz etmedikleri gibi Avrupa ve Amerika’daki pek çok bankanın aksine kömür finansmanını azaltmak için hiçbir önlem de almadılar ve finansmana devam ettiler. Bu yüzden Garanti’yi küresel iklim lideri olarak değerlendirmek absürd.” (NV)