Sivil Düşün AB Programı’nın, “sivil toplumda gönüllülük” temasıyla düzenlediği 2. Sivil Toplum Forumu ikinci gününde “Çevrimiçi Gönüllülük” paneliyle devam etti.
Çevrimiçi gönüllülük, bilgisayar ve internete erişimin olduğu her yerde, isteyen herkes tarafından yapılabilen gönüllülük hizmeti.
Panelde konuşan Birleşmiş Milletler Gönüllüleri’nden Simay Kardeş, Avrupa Entegrasyon Tanıtım Ajansı’ndan Alessandra Coppola ve Vopool’dan Mehmet Çetinkaya çevrimiçi gönüllülük deneyimlerini, nasıl çevrimiçi gönüllülük yapılacağını ve sistemin nasıl işlediğini anlattı.
187 ülkede çevrimiçi gönüllüler var
Birleşmiş Milletler Gönüllüleri’nden Simay Kardeş’in verdiği bilgiye göre, 2017 itibariyle dünyanın 187 ülkesinde çevrimiçi gönüllüler ve gönüllülerle ilgili kuruluş mevcut. 2017’de 18 bin gönüllü aracılığıyla 23 bin gönüllü daha bu ağa katılmış durumda ve geriye dönüşlerde yüzde 97 oranında memnuniyet var.
Çevrimiçi gönüllülüğün yeni bir kavram olmadığını söyleyen Kardeş, yeni neslin kitle iletişim araçları üzerinde çok ciddi bir dönüşüm yarattığını ve insanların yüzlerini çevrimiçi gönüllülüğe döndüğünü söyledi:
“Aktivistler ve kuruluşlar çevrimiçi gönüllülüğe dair bazı yanlış algılara sahip. Yüz yüze gönüllülükle çevrimiçi gönüllülük arasında motivasyon farkı söz konusu değil. Sadece icra ediş ve yöntem açısından bir fark var.
Çevrimiçi gönüllülüğe dair yanlış bilinen doğrular
“Çevrimiçi gönüllülük sadece internet üzerinden değil başka araçlarla da yapılır. Tek başına yapılan bir iş olmak zorunda değil. Dünyanın farklı yerlerinden gönüllüler bir araya gelip başka bir ülkede sivil toplum çalışması yapabilir.
“Doğrudan teknoloji odaklı değil. Teknoloji çevrimiçi gönüllülükte bir araç fakat sadece teknoloji hizmetler içermiyor. Sadece gelişmiş ülkelerde yok. Hatta çevrimiçi gönüllülüğün olduğu ülkelerin yüzde 70’i gelişmekte olan ülkeler.”
İtalya’da nefret söylemine karşı çevrimiçi gönüllülük
Konuşmacılardan Alessandra Coppola foruma İtalya, Avrupa Entegrasyon Tanıtım Ajansı’ndan (APICE) katıldı. Örgüt, çeşitli eğitim metodolojilerini kullanarak insan hakları alanında eğitim çalışmaları yapıyor.
Coppola çevrimiçi gönüllülüğe başlamalarına neden olan olayı şöyle anlatıyor:
“2011’de İtalya’da bir adam politik bir yaz kampındaki kişileri öldürmek için plan yapıyor ve bu planı sosyal medyadan duyuruyor. Ancak sosyal medyadan veya başka bir yerden tepki verilmediği için bu plan gerçekleşiyor.
“Avrupalı gençler Avrupa Konseyi’ne nefret söylemine karşı bir şey yapılması gerektiğini söylüyor ve böylece çevrimiçi insan hakları gönüllülüğü olarak bizim kampanyamız başlıyor.”
Çevrimiçi gönüllülerle sosyal medya çalışması
2013’te Avrupa Konseyi çatısı altında başlayan bu kampanyaya katılmak isteyen ülkeler ulusal kampanya komiteleri oluşturdu ve birçok Avrupa ülkesi kampanyaya dahil oldu. 16 Nisan haftası itibariyle sona eren kampanya boyunca iletişim çevrimiçi gönüllüler sayesinde sağlandı.
Coppola, çevrimiçi alanda eğitimler veren kampanyada nefret söyleminin içeriğini izleyen bir sistem kurduklarını belirterek şunları aktardı:
“Gönüllüler sosyal medyada içerikleri izliyor ve kendi ülkelerinde ‘nefret söylemi’ olarak değerlendirilen gönderileri bize bildiriyordu. Biz de paylaşımın analizini yaptıktan sonra gözetmenlik yapan ‘no hate speech watch’a aktarıyorduk.
"Çevrimiçi gönüllülüğün olumlu yanı dünyanın neresinde olursanız olun internete erişimin olduğu her yerde etkinlik günlerine katılabiliyor ve destek sunabiliyorsunuz.”
Vopool: Çevrimiçi gönüllülük için web sitesi
Panelde son sözü alan Mehmet Çetinkaya çevrimiçi gönüllülük için kurdukları ve beş dilde yayın yapan Vopool’dan (Gönüllü Kuruluş ve Proje Veritabanı) söz etti.
“Değerli bulduğunuz her şeyi sosyal medya hesabınızda paylaşmanız bile çevrimiçi gönüllülük çünkü farkındalık uyandırmak için yaptığınız bir eylem söz konusu” diyen Çetinkaya, Vopool aracılığıyla 18 bin 781 çevrimiçi gönüllüye ulaştıklarını söyledi.
2. Sivil Toplum Forumu Sivil Düşün AB Programı, iki gün sürecek 2. Sivil Toplum Forumu’nu “sivil toplumda gönüllülük” temasıyla Ankara, ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde düzenlendi. Foruma altı ülke ve Türkiye’nin 62 şehrinden sivil toplum örgütleri ve kamu kurumlarını temsilen 200’e yakın kişi katıldı. |
(TP)