"Nasıl bir anayasa "
Panele konuşmacı olarak HADEP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik ve avukat Hasip Kaplan katıldı. Panel açılışında bir konuşma yapan Anlı şunları söyledi:
* Bölgede atılan barış adımları tek taraflı da olsa olumludur. Bölgede çatışma ortamının sona ermesiyle birlikte yeni kavramlar da ortaya çıkmıştır. Bu kavramlar 'demokratik cumhuriyet', 'bireyin özgürlüğü', 'bireyin çoğulcu demokrasiye katılması' kavramlarıdır.
* 12 Eylül Anayasası'nın kutsallaştırdığı bir devletçilik anlayışı vardır. Oysa ki, çağdaş devlet bireyin haklarını, kişisel özgürlüklerini koruyucu bir yapı içinde örgütlemeli, anayasası da toplumun istemlerine göre oluşturulmalıdır. 12 Eylül Anayasası meşruiyeti olmayan bir anayasadır. Yargıtay başkanının 12 Eylül Anayasasını 'polis tüzüğüne' benzetmesine katılıyorum.
* Demokratikleşme , başta Kürt sorunu olmak üzere, farklılıkların kabullenilebileceği, toplumsal menfaatlerin gözetilebileceği bir anayasayla olur.
"Darbe anayasaları"
Panelde daha sonra konuşan HADEP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik şu konulara dikkat çekti:
* Barışa, demokratik bir ortamda insanca yaşamaya özlemimiz var. Yüzyıllık geri kalmışlığın, savaşın ve yıkımın telafisi için toplumsal mutabakatla sınıfsal, ırksal, dinsel farklılıkları olan kesimlerin ortak çıkarlarını gözeten bir anayasanın hazırlanması gerekir.
* Türkiye'de anayasalar ihtiyaçtan çok darbeler sonucu oluşturulmuş, topluma kendi istekleri doğrultusunda düzen vermek ve istedikleri gibi şekillendirmek için hazırlanmıştır.
Panelde son olarak söz alan Avukat Hasip Kaplan, Anayasa'daki antidemokratik hükümlere yönelik eleştirilerini dile getirerek, oluşturulması gereken demokratik anayasanın nasıl şekillenmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Paneli çok sayıda kişi izledi.(AB/YÖ/NU)