Mazlumlar ve İnsan Hakları İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkan Yardımcısı Şinasi Haznedar'ın talebi, darbenin 26. yılında 12 Eylül Anayasası'nın tümüyle kaldırılması ve darbecilerin yargılanması.
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz "12 Eylül Türkiye'yi geri götürmüş, yol açtığı ekonomik, sosyal, siyasal tahribatlar Türkiye'yi kötürüm kılmıştır. 12 Eylül aşılmaksızın Türkiye'nin siyasal, sosyal yaşamının normalleşmesi mümkün değil" diyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "12 Eylül hala geçerlidir" diyerek bugün Taksim'de protesto yürüyüşü düzenliyor.
78'liler: Türkiye Tanık
78'liler Girişimi bugün Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesinde 12 Eylül kapsamında "Türkiye'de Tanık" isimli bir çalışma düzenliyor.
12 Eylül'e ilişkin tanık ve değerlendirme amacı taşıyan atölye çalışmasının grupları şöyle:
"Araştırma ve Adalet Komisyonu, İşçi ve Sendika Hareketi, Tarım, Gençlik Kadın, Kentleşme, Mizah, Edebiyat, Tiyatro, Sinema, Plastik Sanatlar, Gazetecilik ve Müzik"
Bu sabah 10:00'da başlayan çalışmanın çok sayıda yazar, sanatçı, gazeteci, aydın ve sendikacı katılımcısı var.
MAZLUMDER: Sivil siyaset hesap sormalı
MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Haznedar "12 Eylül 1980 darbesinin 26. yılına darbe ile hesaplaşamamış, darbe anayasasının yerine sivil anayasa ikame edememiş, darbenin kamusal alanı denetlemeye ve sınırlamaya dönük kurumlarını tasfiye edememiş, olarak giriyoruz" diyor.
Haznedar, taleplerini şöyle sıralıyor:
* Sivil siyaset Zincirbozan'a zorunlu olarak niye gittiğini, demokrasinin ne diye askıya alındığını, düşünce ve ifade uğruna niye işkenceye uğradığını, inanç ve ibadetin niye baskıya muhatap kaldığını, 650 bin insanın niye gözaltında olduğunu artık sormalı.
* Darbeciler yargılanmalı. Topluma deli gömleği gibi giydirilen ve toplumun taleplerini karşılamaktan uzak 12 Eylül darbe anayasası toplumun talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yeniden hazırlanmalı.
MMO: Türkiye'nin yeniden yapılandırıldığı unutulmaması gereken bir dönem
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz 12 Eylül'ün askeri müdahaleyle devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yaşamın yeniden yapılandırıldığı unutulmaması gereken bir dönemeç olduğunu söylüyor ve müdahaleyle sonuçları şöyle sıralıyor:
* 1961 Anayasası ortadan kaldırılmış, siyasete köklü darbeler vurulmuş, yasama, yürütme, yargı süreçleri tekleştirilmiş, ekonomi, 24 Ocak Kararları doğrultusunda uluslararası sermaye lehine yeniden yapılandırılmış, toplu sözleşme düzeni ilga edilmiş, toplumsal muhalefet zor araçlarıyla sindirilmiş,
* Ekonomik, sosyal, kültürel örgütlenmeler dağıtılmış, kültür ve sanat yaşamı baskı altına alınmış, korku toplumsal atmosferde egemen kılınmış, toplumsal, kültürel ve psikolojik düzlemlerdeki tahribat ve toplumsal yozlaşma had safhaya ulaşmıştır.
12 Eylül nasıl aşılır?
Bütün bu yaşananların unutulmasının mümkün olmadığını söyleyen Koramaz'ın talepleriyse şöyle:
"12 Eylül, Demokratik, Eşitlikçi ve Özgürlükçü bir Anayasa, sosyal hukuk devletinin egemen kılınması, siyasetin toplumsal dinamikleri kapsamasının önündeki engellerden biri olan seçim sistemindeki baraj ve diğer bütün engellerin kaldırılması, toplu sözleşme düzeninin emek kesimini gözeterek yeniden yapılandırılması, cuntacıların yargılanması ve ekonomi ile dış politikanın ülke ve halk çıkarlarına göre düzenlenmesi ile aşılabilecektir."
DİSK: 12 Eylül hukukla hala devam ediyor
DİSK: 12 Eylül darbesinin üzerinden 26 geçerken hukukla hala geçerli olduğunu söyleyen DİSK "Bu anayasa geçiçi 15. maddeyle 12 Eylül sürecinin yargılanmasını engelliyor" diyerek protesto edeceğini açıkladı. DİSK Bugün saat 12:00'de Taksim Meydanı'nda yürüyor. (EZÖ/KÖ)