Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın yeni dönem bilgilendirme toplantısı Elite World İstanbul Otel’de yapıldı.
İstanbul’da gerçekleşen bilgilendirme toplantısına aralarında Hakikat Hafıza Merkezi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Avrupa Alevi Düşünce Derneği, Bipolar Yaşam Derneği, Sulukule Gönüllüleri Derneği ve Anlatan Eller Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin bulunduğu 130’a yakın dernek, vakıf ve kuruluş temsilcisi katıldı.
Çiftçi: Hak temelli çalışmaları yaygınlaştırmaya çalışıyoruz
Toplantıda Sivil Düşün Programı’nın Takım Lideri Cengiz Çiftçi, “Sivil Düşün nedir, ne tür faaliyetler yapar, yeni dönem planlarında neler var?” başlıklı sunumu yaptı.
Sivil Düşün Programı’nın ciddi bir hareketlilik programı olduğunu söyleyen Cengiz Çiftçi, ayrıca Sivil Düşün’ün örgütlü ve tüzel kişilere destek verdiğini, dezavantajlı grupları görünür kıldığını ekledi. Amaçlarından birisinin özellikle hak temelli çalışmaları destelemek ve her türlü hak temelli çalışmayı yaygınlaştırmaya çalışmak olduğunu vurguladı.
Cengiz Çiftçi yeni dönemde yani Şubat 2020 tarihine kadar 450 civarında çalışmayı desteklemeyi düşündüklerini söyledi.
“Sadece destek vermiyoruz, kapasiteleri de geliştiriyoruz. Kimler faydalanabilir kısımlarımıza artık kar amacı gütmeyen şirketleri de ekledik."
Bir diğer temel amaçlarının da sürekli başvuruyu sağlamak olduğunu söyleyen Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Programa başvuruları elverdiğince açık tutmaya çalışıyoruz. Farklı araçlarla da başvuru imkanı sunuyoruz. Başvuru formunun yanı sıra, sitenin bilgilendirme sisteminden de başvurular yapılabiliyor. Yardım masamız var, başvuru ve uygulama kısımlarında iletişim ve yardım sağlıyor.”
Cengiz Çiftçi, hak alanlarının geliştirilmesine yönelik bütün tutum ve çalışmaları daha fazla önemsediklerini, barınma, çalışma, çevre ve ekolojik haklar gibi çeşitli hak alanlarına yönelik başvuruları öncelikli tuttuklarını da sözlerine ekledi.
Sivil Düşün Programı’ndan kimler faydalanabilir?
Sivil Toplum Uzmanı Özge Konuralp, sivil toplum ağları, platformlar, sendikalar, tüzel kişilikler, komisyonlar, kar amacı gütmeyen şirketler, kooperatifler, kent konseyleri, üniversitelerin hak alanlarıyla çalışan birimlerin ve daha birçok alanın programdan yararlanabileceğini söyledi.
Sivil Düşün Programı destek kategorilerinin gelen talepler doğrultusunda oluşturulduğunu ve yeni dönem planında tüm hak alanlarına desteğin artacağını söyleyen Konuralp, “Kategorilerin altında bütçe kalemleri bölümü de yer alıyor. Oradan bakabilirsiniz. Artık örgütlenme desteği ve kira desteği gibi seçenekler de mevcut."
Konuralp, uzman desteği ve uzman havuzundan bahsetti ve Sivil Düşün Programı’nın ekim ayında düzenleyeceği iki eğitimle ilgili bilgi verdi. İlk eğitim 30-31 Ekim tarihlerinde Trabzon ve Van’da gerçekleşecek ve hak temelli yaklaşım, sivil toplum ve aktif katılım üzerine olacak. İkinci eğitim ise 20-21 Ekim tarihlerinde Ankara’da kampanya ve savunuculuk, kamu ve sivil toplum örgütleri ilişkisi üzerine düzenlenecek.
Etkinlik-toplantı, örgütlenme, hareketlilik&ağ oluşturma, savunuculuk&kampanya ve iletişim kategorilerindeki Sivil Düşün Destekleri 1 Ekim'de başvuruya açılıyor.
Sivil düşün Programı nedir?Sivil Düşün, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından aktivistler ve sivil toplum örgütlerine hızlı ve esnek destek sağlamak üzere tasarlandı Tek aşamada kolay şekilde başvuru yapılabilen program, hak temelli çalışmaların hayata geçmesine katkı sunuyor. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın tasarlanması için AB Türkiye Delegasyonu 2010-11 yıllarında 11 ilde 730 sivil toplum temsilcisiyle danışma toplantısı yaptı. Bu toplantılardan çıkan gereksinimler doğrultusunda program oluşturuldu. Program 2013’te faaliyete geçti. |
(SO/HK)