Toplantıya TESEV Başkanı Can Paker, Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ümit Cizre, avukat, emekli askeri savcı ve hakim Ümit Kardaş ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gencer Özcan katıldı.
Türkiye'de sivil-asker ilişkisi
Paker, almanağın, gündemde olan güvenlik konusunda soyut tartışmalar yerine bilimsel verilerden yararlanan analitik bir çalışma olarak alanında ilk olduğuna dikkat çekti. Paker ayrıca almanağın her sene güncelleneceğini de belirtti.
Almanağın editörü Cizre, amaçlarını şöyle sıraladı:
* Kamuoyunda ulus devlet ölçeğinde savunma, tehdit, güvenlik ve güvensizlik gibi konularda duyarlılık yaratmak.
* Sivil toplumun, medyanın ve akademik kurumların "güvenlik politikası"na katılımını sağlamak.
* Kitle ve güvenlik sektörü arasındaki enformasyon eşitsizliğinin ortadan kalkmasını sağlamak.
Kimin güvenliği?
Cizre, Türkiye'de güvenlik birimlerinin demokratik sorgulamasında sivil kapasitenin oluşmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak "Sorulması gereken soru: Kimin güvenliği, kim tarafından, neye göre belirleniyor?" dedi.
Kardaş, Türkiye'de Bilgi Edinme Yasası'nın uygulanmasında hâlâ sorun yaşandığını, Kürt sorunu, vicdani ret gibi konuların hâlâ tartışılamadığını ve asker-sivil ilişkisinin güvenlik alanında yetki dağılımın düzensiz ve çok başlı olduğunu ifade etti.
"Türkiye'de elinde silah bulunduran kurum, bakanlar ve başbakan aracılığıyla yürütmeye müdahalede bulunuyor. Askeri güç yüzünden, Şemdinli örneğinde olduğu gibi, yargısal denetim yapamıyoruz."
Bir yılı aşkın süredir hazırlanan almanağın içeriğinde su sorulara yer verilmiş:
"Türkiye'de güvenlik sağlayan kurumlar ne kadar saydam ve etkili çalışıyor? Bu kurumlar demokratik mekanizmalarla denetlenebiliyor mu? Güvenlik kurumları arasında çekişme ve çatışma var mı? Devlet ve yurttaş güvenliği açılarından Türkiye ne noktada? Güvenlik amacıyla insan hakları sınırlandırılıyor mu?"
Başvuru kaynağı niteliğindeki kitabın yazarları ve bölümleri şöyle:
Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ümit Cizre, "İtaat Kültürü Yerinde Bilimsel İtiraf Ve İtiraz", TBMM Araştırma Komisyonundan Dr. Ahmet Yıldız, "Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Polis Akademisi'nden Doç. Dr. Zühtü Arslan, "Hükümet", Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gencer Özcan, "Milli Güvenlik Kurulu", avukat Ümit Kardaş, "Askeri Yargı", Gazeteci, Savunma Uzmanı Lale Sarıibrahimoğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Sahil Güvenlik", Polis Akademisi'nden Doç. Dr. İbrahim Cerrah, "Polis", Polis Akademisi'nden Yrd. Doç. Dr. Ertan Beşe, "Özel Harekât, Geçici Köy Korucuları, Jandarma İstihbarat (Jitem-Jit)", Gazeteci, Güvenlik-İstihbarat ve terör uzmanı Ferhat Ünlü, "Sivil Toplum, Milli İstihbarat Teşkilatı", Polis Akademisi'nden Doç. Dr. M. Bedri Eryılmaz, "Özel Güvenlik ve Polis İstihbarat" Polis Akademisi'nden Doç. Dr. Önder Aytaç, "Medya", Tesev Demokratikleşme Programı Yöneticisi New York Eyalet Üniversitesi Doktora Adayı Volkan Aytar, Northeastern Üniversitesi Doktora Adayı Itır Toksöz,"Güvenlik Ve Basın Yansımaları: 2005 Kronolojisi" bölümlerini yazdılar.(EZÖ)