Sivil Demokratik Anayasa Platformu öncülüğünde biraraya gelerek Üsküdar'dan Kadıköy Meydanı'na doğru hareket eden yaklaşık 5 bin kişi, 12 Eylül Anayasasının değiştirilip yerine sivil demokratik bir anayasa yapılmasını istedi.
Mitingde darbecilerin yargılanması, herkese eşit hak ve özgürlüklerin getirildiği bir anayasa düzenlenmesi için "Geçiçi 15. madde, seçim barajı, anadil yasağı çöpe iktidar halka" yazılı Kürtçe ve Türkçe afiş açıldı, "Darbelere karşı omuz omuza" , "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.
Mitinge katılanlar saat 13.00 sıralarında İbrahimağa Mahallesi'ndeki Ayrılık Çeşme Meydanı'ndan yürüyüşe geçerek Kadıköy İskele Meydanına geldiler. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) gibi siyasi partilerin yanı sıra Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, İHD, KESK, Türk Tabipler Birliği, Barış ve Demokrasi Hareketi ve 78'liler Hareketi'nin de bulunduğu Demokratik Anayasa Platformu'nun düzenlediği mitinge BDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Sabahat Tuncel ve Aysel Tuğluk ile KESK Başkanı Sami Evren de katıldı.
Polis Kadıköy Meydanında güvenlik tedbiri alırken miting alanına girişlerde herkes tek tek arandı. Mitinge KESK Başkanı Sami Evren, EMEP Başkanı Levent Tüzel, sanatçılar Zeynep Tanbay ile Yusuf Çetin katıldı.
Olayların ardından alana dönen DTP eski eş başkanı Ahmet Türk, şunları söyledi:
"Yıllardan beri uygulanan politika bu işte. Demokrat olunca, emekçi olunca bu konuda hiçbir ihtiyatlı tavır göremiyoruz. 'Nasılsa bunu hak ediyorlar' gibi bir tavırla karşı karşıya kalıyoruz. Halkların kardeşliği diyoruz ve bunu gerçekten önemsiyoruz. Bu kardeşlikte önemli olan Türkiye'deki herkesin sevgiyle kucaklaşmasıdır. Yoksa kardeşik deyip de dilini, kimliğini, kültürünü inkar etmek olmaz."
BDP milletvekili Sırrı Sakık de üzerlerine gaz atılmasını "Türkiye'de demokrat kesimi içine sindiremeyen yapının sürekli başvurduğu bir yöntem" sözleriyle değerlendirdi.
"Ne kadar barış ve demokrasi için alanlardaysak o kadar bu kuşatmalara maruz kaldık. Buradaki topluluğun talebi daha fazla hukuk daha fazla demokrasi. Ama şiddetten beslenenler sürekli bu yöntemlere başvuruyorlar. Mevcut anayasalarla bu ülkenin artık yönetilemeyeceğini anlamak gerekir. Bu yapı elindeki gücü kaybetmek istemediği için sürekli bunu yapıyor. Geçmişten bugüne kadar o kadar çok DTP tabanına yönelik bu tür olaylarla karşılaştık ki o kadar çok gaz bombası atıldı ki herkes seyirci kaldı. Ama diliyorum artık bunlar son bulur."
DTP eski eş başkanı Aysel Tuğluk: "Bu olayın barışın egemen olduğu böylesi bir mitingde yaşanmasını düşündürücü buluyorum. Burada bu provakasyonun yaşanmasının kimseye bir yararı yok. Ortada herhangi bir olay yokken bunun gerçekleşmesi zihniyetin nasıl kapalı olduğunu gösteriyor."
BDP milletvekili Hasip Kaplan: "Biz bugün burada ne CHP'nin ne MHP'nin ne de AKP'nin anlayışıyla bu ülkenin yönetilemeyeceğinin mesajını verecektik. Birinden birine bu toplum mahkum edilemez. Toplumun geleceğini esas alan bir talepte bulunacaktık. Şu anda anlaşılıyor ki hükümet yetkililerinin talimatıyla bu provake ediliyor. Bu kadar kalabalığın içine arama noktası koyamazsınız. Bu bile provakasyon nedenidir. İkincisi alana girmiş kitlenin içine gaz atılmaz. Bu olay mesajın alınmak istemediğini gösteriyor. Biz buraya çatışmaya gelmedik. 12 Eylül Anayasasını temelden değişmesinin gerektiğini söylemek için geldik."
BDP milletvekili Sabahat Tuncel: "Buraya gelen bu geniş kesim yeni bir anayasa talebini dile getiriyor. 12 Eylül anayasasının bu halkın başına neler açtığını bugün yaşayarak görüyoruz. Buradaki talebin iktidar ve muhalefet tarafından da iyi görünmesi gerekiyor. Yapılacak yeni bir anayasanın geniş bir kosensüse htiyacı var."
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel: "Bütün bu demokrasi söylemlerinin lafta kaldığını ve Türkiye'nin hala polis terörürün uygulandığı bir devlet olduğunu gördük. Sivil bir anayasa isteklerini dile getirmek isteyen kitleye karşı gösterilen tahammülsüzlük hala devletteki anti demokratik bakışın egemen olduğunu gösteriyor."
KESK Genel Başkanı Sami Evren: "Burada esas olan katılımdan öte demokratik bir anayasa talebinin ilk defa sokaklarda dile getiriliyor olmasıdır. Çünkü 12 Eylül anayasası yıllardır eleştiriliyor. Bu eleştirilerin ortak noktası da anayasanın toplumsal bir mutabakat metni olmadığı. Seçim barajı toplumsal mutabakatı meclise yansıtmıyor. Bu nedenlerden dolayı bu anayasa artık tamamen kaldırılmalıdır."
Sinema sanatçısı Yusuf Çetin: "Bu miting halkın anayasayı ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Bunun daha güçlü bir şekilde dillendirilmesi gerektiğine inanıyorum."
Sanatçı Zeynep Tanbay: "Bu miting toplumun katılımı bakımından çok önemli. Sonuçta bu anayasanın değişmesi gerekiyor. Hükümetin bunu dile getirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Ama bütün kesimi kapsayan bir paket olmalı. Ve en önemlisi de bunun içinde siviller olmalı."
Tanbay, Genç Siviller nedeniyle mitinge katılmayan emek örgütlerinin tavrına ilişkin ise şunları söyledi: "Lenin'e gelip demişler ki partiye bir sürü rahip katılıyor. Lenin de bu onların sorunu demiş. Durum bu." (BT/EK)