13 Mart'taki duruşmada zamanaşımından düşme olasılığının bulunduğu Madımak Davası'nda 35 aydının yakılmasına ilişkin dava için demokratik kitle örgütleri, herkesi duyarlı olmaya ve 13 Mart saat 09.30'da Ankara Adliyesi önüne çağırıyor.
İnsanlık suçlarında zamanaşımına hayır diyen örgütler,bugün Ankara'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin basın açıklamasında bir araya geldi. Mülkiyeliler Birliği'nde yapılan basın açıklamasında Sivas Madımak Davası'na bakan mahkame insanlık suçu karşısında uluslararası hukuku uygulamaya davet edildi.
"İnsanlık onuru katliamlarla yüzleşmelidir"
2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak'ta aralarında aydın, yazar ve semahçıların da bulunduğu 35 kişinin bir otelde yakılarak öldürülmesi üzerine 128 kişi hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçundan dava açılmıştı.
İdam cezasına çarptırılan 33 sanıktan 12'sinin yurtdışına kaçtığı ve ülkelerce iade edilmemeleri; yakalanamadıkları için dosyaları ayrılan 6 kişinin yargılandığı dava için savcı Hakan Yüksel'in 21 Haziran 2011'de verdiği mütalaada "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak suçunun zamanaşımı 15 yıldır. Bu yüzden 6 sanık hakkındaki davanın düşmesini talep ediyoruz" denmişti.
Bugün yapılan basın toplantısında, gelişmiş demokratik ülkelerde, insanlık suçu işleyenlere zamanaşımının olmadığı, çünkü insanlığa karşı yapılacak en büyük kötülüğün insanın yaşama hakkının elinden alınması olduğunun bilindiği belirtildi.
Açıklamada, Başbakanın son yıllarda, Alevilere yönelik ayrımcılık ve nefret dolu söylemi, Alevi açılımı altında, Alevileri itibarsızlaştırma ve asimilasyon girişimleri, Sivas ve Maraş katliamlarını lanetleme mitinglerinde Alevilere yapılan saldırılar, Adıyaman'da Alevi evlerinin işaretlenmesi, Alevileri ortak yaşam konusunda kaygılandırmaktadır, denildi.
"Adalet herkese gereklidir. Adalet vazgeçilmezdir. Adalet yerini bulmazsa zulüm yapanlar, haksızlık yapanlar, katiller, caniler zamanaşımı sayesinde ceza almaktan kurtulurlarsa, bu durum ülkeyi karanlığa sürükleyecektir. Bir ülkede adaletin varlığından söz edebilmek için; yasaların ve genel olarak hukukun, yaşam hakkını temel alması, insan haklarına saygılı olması ve insan onurunu koruması gerekmektedir."
Basın toplantısına destek veren örgütler arasında Sivas Şehit Aileleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İnsan Hakları Derneği (İHD), Dersimliler Derneği, Kızılırmak Federasyonu, 78'liler Birlik Dayanışma, Hacıbektaş Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Cem Evleri Yaptırma Derneği, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Eğitim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) gibi oluşumlar yer alıyor. (MAF/HK)