Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı, Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenler için 2 Temmuz 2011'de gerçekleştirilen anma törenini düzenleyen komite hakkında hazırladığı iddianameyi Sivas Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Savcılık, 33 aydın ve sanatçının hayatını kaybettiği ve Sivas Katliamı olarak da anılan olaylarda ölenleri anma etkinliğini düzenleyen Tertip Komitesi'ni "2911 sayılı Gösteri Toplantı ve Yürüyüş Yasası'na muhalefet etmek" ile suçluyor. Komitenin başkanı Hidayet Yıldırım ve komite üyesi İbrahim Erdoğan, Madımak Oteli'nin önünde veya bahçesinde bundan sonra gösteri veya anma töreni düzenlenmesinin tamamen yasaklanmaya çalışıldığını düşünüyor.
Her yıl 2 Temmuz 1993'te yaşanan olayların unutulmaması için tertiplenen anma törenlerinin 18.'si bu yıl, Demokrasi Platformu Başkanı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Temsilcisi Hidayet Yıldırım, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şube Başkanı İbrahim Erdoğan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Sivas İl Başkanı Muzaffer Deniz, Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Cevat Aktaş ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas İl yöneticisi Hüseyin Erol'un yer aldığı bir Tertip Komitesi'nce düzenlenmişti.
Savcılık, Tertip Komitesi'ni, "2911 Sayılı Yasa'ya göre belirlenen miting alanını ve yürüyüş güzergahını" geçmek; "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme; bunların hareketlerine katılma"kla suçluyor.
Madımak Oteli, bu yıl haziran ayında kamulaştırılarak bir Kütür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürüldü. Anma Töreni, Sivas Valiliği'nin uyarısı üzerine, Otel'in 15 metre etrafındaki alanın dışında gerçekleştirildi.
2 Temmuz'da Sivas Demokrasi Platformu adına konuşma yapan İbrahim Erdoğan, Cumhuriyet gazetesine yaptığı bir açıklamada, "1 Temmuz'da ulusal basında anmanın valilikçe yasaklandığı ve anmanın yaptırılmayacağı konusunda haberler çıktı. Bizi Emniyet'e çağırdılar 'Basın bu olayı abarttı, hiçbir engel yoktur, istediğiniz şekilde gidebilirsiniz. Ama biz devlet memuru olarak usulen gitmemeniz yönünde tebliğ ediyoruz. Ama bu usulen yapılmış bir şey' dediler" ifadesine yer verdi.
Komite başkanı Hidayet Yıldırım bianet'e yaptığı açıklamada, kendilerinden önce gösteri yapan kitle örgütleri hakkında soruşturma veya dava açılmadığına ama "oranın Utanç Müzesi olmasını isteyenlere" açıldığına da değindi.
Erdoğan ayrıca Emniyet Müdürü'nün gülerek "Yarın gaz bombası falan atılmayacak" dediğine de dikkat çekti.
Kendilerine yasal süreç gereği "otelin önüne gidilmemesi yönünde bir yazı" tebliğ edildiğini söyleyen Erdoğan açıklamalarında, "Savcılıktaki ifademizde bu olayın yaşanmasında sorumluluk valiliğindir dedik. Otelin önüne gitmek suç ise bizi suça teşvik ediyorlar. Bir taraftan 'gideceksiniz, bir engel yok' diyorlar, ondan sonra da suç işlediniz diyorlar" ifadelerine yer verdi.
Erdoğan ayrıca "2 Temmuz günü de bize gaz bombası attılar ne yazık ki. Bu tür yaklaşımlar bizlerin oraya gidip anma yapmamızı hiçbir şekilde engellemeyecektir" diye konuştu.
Erdoğan kendisi ile yaptığımız görüşmede atılan gaz bombasından kaçmak isteyen bazı göstericilerin, 15 metrelik alana girmek durumunda kaldığına değindi. Emniyetten kendilerine açıklama yapılmasaydı dahi gösteri yapmaya gideceklerini belirten Erdoğan, 2 Temmuz günü Sivas Valisi Ali Kolat, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Sayhan ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün Madımak Oteli'ne gidip "hatıra fotoğrafı çektirircesine" çiçek bıraktıklarının altını çizdi.
Erdoğan "2 Temmuz 1993'teki olayların yaşanmasında birinci derecede sorumluluğu olan kurumun temsilcileri oraya gidiyorlar ama bizlerin gitmesine engel oluyorlar" dedi. (IK/HK)