Sivas Kangal Termik Santrali işçileri, dün ( 18 Temmuz) saat 16.00’da “Asgari ücret değil, alın terimizi istiyoruz.” diyerek iş bıraktı. Gece vardiyasına gelen işçiler de işbaşı yapmadı.
Termik santralde üretim tamamen durdu. Konuyla ilgili işçilerden Emir Günay ve Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) şube başkanı Ömer Yolcu bianet’e konuştu.
Çalıştıkları santralin “birinci sınıf ağır ve tehlikeli işler kolunda olan bir termik santral” olduğunu söyleyen işçilerden Emir Günay “Hükümet, enflasyona göre asgari ücrete belli bir oranda zam yaptı. Ama firma bizim enflasyonun altında ezilmemizi istiyor. Bugün dört kişilik bir ailenin aylık geçinebilmesi için Türk-İş’in açıkladığı 6 bin 391 TL’lik yoksulluk rakamına ek gelirlerle bile ulaşamıyoruz.” dedi.
Günay “Biz otuz gün boyunca çalışıp da ailemize karşı boynumuz büküp gidiyorsak çalışmamızın bir manası yok.” diye konuştu.
Sonrasında “Bizlere Soma Termik Santrali işçileri ile aynı yevmiyeyi ve dokuzuncu aydaki enflasyonunuzu birinci ayda vermeyi teklif ettiler. Ama durum yine eşitlenmiyor. Çünkü Soma’daki işçilerin aldığı yan hakları alamıyoruz. Aynı zamanda 9. ayda yapılacak zammı da bize yapmayacaklar. Ücretlerimiz iyileştirilene kadar haklı direnişimizi sürdüreceğiz” diye ekledi.
"Taban ücretler neredeyse asgari ücrete denk"
Konuyla ilgili yetkililerin “somut bir çözüm önerisi” sunmadıklarını belirten TİS-İŞ şube başkanı Ömer Yolcu da, “Burada istediğimiz işçilerimizin haklarının verilmesi. Bazı işçilerimizin taban ücreti neredeyse asgari ücret ile denk. Böyle fiyatlarla bir termik santralde işçi çalıştırmak akıl alır gibi değil. Muadil santralde işçiler çok daha iyi fiyatlara çalışıyorlar. İşçilerimiz haklarını alana kadar eylemimizi sürdürmekte kararlıyız.” dedi.
Kangal Termik Santrali işçileri, santralin önünde eylemlerini sürdürmeye devam ederken bianet’in ulaşmaya çalıştığı firma yetkilileri telefonlara cevap vermedi.
*İşçinin hak kaybına uğramaması amacıyla Emir Günay diye bahsedilen işçinin ismi haber içerisinde değiştirilmiştir.
Santral hakkındaSivas Kangal Termik Santrali, 2013’te 985 milyon dolara Anadolu Birlik Holding’e özelleştirildi.Holding Konya Şeker'in kuruluşunu takip eden büyümeyle kurumların çatı şirketi olarak 2008’de kuruldu. Bugün holding Konya Şeker, Pan Plast, Panek, Şeker Süt, Çumpaş Yem Sanayi, Soma Termik Santrali, Termavilla Otelcilik, Pankent Mimarlık İnşaat, Helvahane, Turan İçecek gibi şirketlerin sahibi. Greve konu santralin toplam kurulu gücü 457 MW. Türkiye’de kömüre (linyit, taş kömürü, ithal kömür) dayalı santrallerin toplam kurulu gücü 2019 sonu itibariyle 19.051,22 MW. Kangal Termik Santrali bu gücün yüzde 2,40’ını oluşturuyor. Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 0,9 karşılıyor. |
(HA)