* Fotoğraf: Arşiv - AA
Hak ve meslek örgütleri Sivas katliamının 27. yılı dolayısıyla paylaştıkları açıklamalarla katliamda hayatını kaybeden 33 kişiyi andı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından yapılan açıklamalarda devlete katliamla yüzleşme ve failleri açığa çıkarma çağrısı yapıldı.
TIKLAYIN - Sivas katliamının 27. yılı: "Bir ölür bin geliriz"
İHD İstanbul: Madımak oteli müze yapılsın
İHD İstanbul Şubesinin açıklaması:
“Unutmamak ve unutturmamak için, adalet için, yeni katliamların önlenebilmesi için kerelerce dile getirdiğimiz taleplerimizi Sivas/ Madımak Katliamında katledilen canlarımızı anarak, bir kez daha yineliyoruz.
“Türk Ceza Kanunu’nda yer alan İnsanlığa Karşı Suçlar, hangi tarihte gerçekleştiğine bakılmaksızın insanlığa karşı suçlarda “zamanaşımı” söz konusu olmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, Sivas davası yeni baştan ele alınmalı, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, emniyet müdürü, vali dahil tüm sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalıdır.
“Devletin ve toplumun geçmişle yüzleşmesinin sağlanması bakımından Hakikat Komisyonu kurularak katliamın bağlantılarını da içeren gerçeğin açığa çıkarılması sağlanmalıdır. Madımak Oteli ‘Utanç Müzesi’ yapılmalıdır. Gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve 2 Temmuz günü ulusal düzeyde “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak kabul edilmelidir.”
HDK: Adalet istiyoruz
HDK Halklar ve İnançlar Meclisi’nin açıklaması:
“Katliamın yıldönümünde hiç dinmeyen acımızla sesleniyoruz: Adalet istiyoruz! Halklarımıza asimilasyon politikalarınızı dayatmaktan vazgeçin. Tüm katliamlarda ve direnişlerde yaşamını yitirenlerin katillerinin açıklanmasını, katliamları planlayan ve yönetenler yargılansın ve cezalandırılsın.
“Sivas Madımak Oteli’nde yaşamını yitiren 33 can şahsında, katliamlarda yaşamını yitiren canları saygı ve minnetle anıyoruz. Halkların birlikte yaşam kültürlerini yok sayarak, savaş ve katliam doğuran devlet ve yönetim yaklaşımlarının son bulması için, Türkiye halkları olarak varlığı doğduğu toprakta yaşam hakkını kutsal sayıyor, ortak yaşamı tüm renklerin birbirini anladığı ve ifade ettiği barış içerisinde ortak vatanlara dönüştürme inancımızı yineliyoruz.”
TMMOB: Tek tipçi anlayışa karşı mücadele
TMMOB’un açıklaması:
“Ne yazık ki, aradan geçen 27 yılda, katliamı gerçekleştirenler hukuk önünde hak ettikleri cezayı almadıkları gibi, katliama zemin hazırlayan anlayışın temelleri de ortadan kaldırılamadı. Bu anlayış, toplumsal barışımızın, kültürel çeşitliliğimizin, bir arada yaşam arzumuzun üzerine karabasan gibi çökmeye devam ediyor.
“Toplumun farklı kesimlerini birbirine karşı kışkırtan, farklı yaşam tarzlarını hedef gösteren bu tek tipçi anlayışa karşı mücadele etmek, huzurlu bir toplum ve aydınlık bir gelecek isteyen hepimizin görevidir.
“Dinci gericiliğin, faşizmiz ve ırkçılığın toplumumuzu sürüklediği nefret bataklığına saplanmamak için eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir ülke için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kimsenin düşünceleri, inançları ve yaşam tarzları nedeniyle katledilmediği aydınlık bir Türkiye dileğiyle, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta kaybettiklerimizi bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz.”
DİSK: Aynı duygularla anıyoruz
DİSK’in açıklaması:
“Sivas Katliamı hala toplumun vicdanında kanayan bir yara olarak duruyor! Ve Sivas'ın ateşi 27 yıldır hiç sönmedi...
“Yitirdiklerimiz, demokrasi mücadelesinin ertelenemez bir görev olduğunu hatırlatmaktadır. Onları uğrunda yaşamlarını verdikleri insanlığı, demokrasiyi ve özgürlükleri toplumda egemen kılarak yaşatmalıyız. Sivas katliamını bir kez daha kınıyor, yitirdiğimiz canları 27 yıl sonra aynı duygularla anıyoruz.”
Sivas katliamıAralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu onlarca yazar, şair ve sanatçı Pir Sultan Abdal Şenlikleri için 3 Temmuz 1993'te Sivas'da toplanmış, kentin çeşitli bölgelerinde toplanan binlerce kişi kente sanatçıları "dinsizlik" ile suçlayarak Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçmişlerdi. Otele önce taşla saldıran saldırganlar daha sonra oteli ateşe vermişlerdi. Onlarca kişi protestocuların yaktığı otelde sıkışıp kalmış, saatler geçmesine rağmen kalabalığa kimse müdahale etmemişti. Madımak'ı saran alevler, aralarında halk ozanları Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin, şairler Metin Altıok ve Behçet Aysan, Uğur Kaynar, yazar Asım Bezirci, karikatürist Asaf Koçak'ın da yer aldığı 35 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. 35 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 86 yaşındaki Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezası ise; sağlık sorunları gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından affedildi. Cumhurbaşkanlığı kararına göre, 27 yıldır hapis yatan Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezası, Adli Tıp Kurumu'nun verdiği sağlık raporu doğrultusunda, Anayasa'nın 104'üncü maddesinin 16'ıncı fıkrası hükmü uyarınca kaldırıldı Katliamda hayatını kaybedenlerMuhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan – (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan – (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır - (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik –(19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör), NesimiÇimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,), Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin– (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz - (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair), Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin – (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi). |
(TP)